Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ (Α)ΔΥΝΑΜΗ !


Ανακοίνωση της Ενωτικής Αριστερής Πρωτοβουλίας Παντείου
[Αντί της Σιωπής (ΑΡ.ΕΝ) - ΑΝΑΣΑ ΕΑΑΚ- Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας (ΑΡ.ΔΙ.Ν)]

 Την Παρασκευή 20/5 πραγματοποιήθηκε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή προκειμένου να συζητήσει και να οριστικοποιήσει την τελική ημερομηνία εκλογών, μετά την βίαιη παρεμπόδιση και τελική ακύρωσή τους, την περασμένη Τετάρτη 18/5. Ως Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία, τοποθετηθήκαμε εξαρχής υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών την Τετάρτη 25/5. Αυτή μας η επιλογή δεν βασίζεται σε κάποια εμμονή, αλλά στην πάγια αντίληψή μας, ότι όπως όλες οι συλλογικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, έτσι και οι φοιτητικές εκλογές δεν είναι υπόθεση της μίας ή της άλλης πολιτικής δύναμης, αλλά των ίδιων των φοιτητών.

 Βασικό μας κριτήριο είναι η μαζική συμμετοχή του φοιτητικού σώματος, προκειμένου να αποτυπωθεί με τον πιο ηχηρό τρόπο η αποδοκιμασία προς τις πολιτικές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τους πολιτικούς εγγυητές της μνημονιακής πολιτικής στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Παράλληλα, για μας δεν υπάρχει καλύτερη περιφρούρηση της ελεύθερης εκλογικής βούλησης από μια μαζική, αποφασιστική διαδικασία, στην οποία οι φοιτητές-τριες θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Εκτίμησή μας, από την εκκίνηση μέχρι και την λήξη της διαδικασίας, είναι πως την Τετάρτη 25/5 θα μπορούσε να δοθεί μια άμεση, μαζική και δυναμική απάντηση με τη σχολή γεμάτη και τον σύλλογο ζωντανό, τόσο στις ιδιοκτησιακές λογικές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ όσο και στις πρακτικές ωμής επιβολής και τυφλής βίας που στιγμάτισαν την εκλογική διαδικασία της προηγούμενης εβδομάδας.

 Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, φανέρωσε την τεράστια πολιτική κρίση και αμηχανία που επικρατεί στο εσωτερικό της. Εξαρχής πρότεινε ως ημερομηνία την 30η Μάη, μέρα απομακρυσμένη, με Σαββατοκύριακο να μεσολαβεί, κοντά στην έναρξη της εξεταστικής περιόδου. Το γεγονός αυτό προκαλεί ερωτήματα σε σχέση με το αν και κατά πόσο θέλει να εγγυηθεί μια μαζική εκλογική διαδικασία ή να προχωρήσει σε εκλογές "στενού μηχανισμού", με χαμηλή συμμετοχή του φοιτητικού σώματος, προκειμένου να αναχαιτίσει το τεράστιο ρεύμα αμφισβήτησης και καταδίκης που αποτυπώθηκε εκλογικά στις 18 Μάη. Τα στελέχη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, φοβισμένα και αμήχανα, με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, αρνήθηκαν να τεθεί το ζήτημα σε ψηφοφορία, μην αναγνωρίζοντας την ΚΕΦΕ ως το νόμιμο εκλεγμένο όργανο που είναι αρμόδιο για τον συντονισμό και την εκτέλεση της εκλογικής διαδικασίας.

 Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί τόσο η στάση της Πανσπουδαστικής όσο και της ΠΑΣΠ, οι οποίες με επιτυχία εκτέλεσαν το ρόλο του κομπάρσου στο θέατρο με πρωταγωνιστή την ΔΑΠ, χωρίς να παίρνουν ξεκάθαρη στάση, ενώ επί της ουσίας λειτούργησαν σαν δορυφόροι στη πρόταση της ΔΑΠ να μη γίνει ψηφοφορία.

 Εν τέλει, χωρίς να γίνει ψηφοφορία από το σύνολο των παρατάξεων, αλλά με μια fast-track μεθόδευση από την πλευρά της ΔΑΠ, η πρόταση της Ενωτικής απορρίφθηκε και η πρόταση της ΔΑΠ για εκλογές στις 30 Μάη υπερψηφίστηκε υπό την απειλή πως αν δε γίνουν στις 30 Μαΐου εκλογές, «θα πρέπει να τις κάνουμε μόνοι μας», εκβιάζοντας για μια ακόμα φορά το φοιτητικό σώμα.

 Η Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία κρίνει αναγκαία τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών στο Πάντειο και γι’ αυτό καλεί το σύνολο των φοιτητών-τριών να δώσουν βροντερό παρόν στις φοιτητικές εκλογές, να πάρουν ξεκάθαρη θέση, να στείλουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δίνοντάς της τη χαριστική βολή, στερώντας της την αυτοδυναμία, ψηφίζοντας για έναν ζωντανό, οργανωμένο και δημοκρατικό φοιτητικό σύλλογο. Στην πιο σημαντική μάχη, αυτή των εκλογών, να γυρίσουμε την πλάτη στον ατομικό δρόμο που προβάλλει ως μόνη λύση η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Στις 30 Μάη στηρίζουμε την ενωτική ανατρεπτική αριστερά και το ψηφοδέλτιο 
της Ενωτικής Αριστερής Πρωτοβουλίας 


"Φοβοῦνται τὴν ἐλπίδα, φοβοῦνται πού ῾χεις φτερὰ ἀητοὺ, φοβοῦνται τὰ τραγούδια μας μὴ τοὺς τσακίσουν." 

Ναζίμ Χικμέτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: