Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Γενική Συνέλευση Φοιτητών Τετάρτη 22/10

Κείμενο συμβολής Αριστερής Ενότητας 


στη Γενική Συνέλευση Φοιτητών Τετάρτη 22/10

Οι νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων που εξαπολύουν επίθεση στην ελληνική κοινωνία, δε θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το χώρο του Πανεπιστήμιου. Ξεκινώντας από την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, που φαίνεται στην έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, ως και την ποιοτική υποβάθμιση της σίτισης και της στέγασης των φοιτητών, καθίσταται σαφής μια προσπάθεια υποβάθμισης της δωρεάν εκπαίδευσης. Οι διαγραφές των «λιμναζόντων» φοιτητών και η ψήφιση των Οργανισμών από τα Συμβούλια Διοίκησης των Ιδρυμάτων, συνθέτουν την επίθεση της κυβερνητικής πολιτικής ενάντια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 


Στο πλαίσιο αυτό, τίθεται το ζήτημα της οριζόντιας διαγραφής των «λιμναζόντων» φοιτητών/τριών. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προβάλλει το κόστος των φοιτητών/τριών ως αιτία για την υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου. Ωστόσο, μια τέτοια διατύπωση όχι μόνο απέχει από την πραγματικότητα αλλά έρχεται να επικυρώσει το όριο φοίτησης στα ν+2 χρόνια και να δικαιολογήσει τις περαιτέρω περικοπές για την παιδεία.


μα τί είναι πίσω από τις διαγραφές; Από τη μία λοιπόν με το μέτρο των διαγραφών η κυβέρνηση επιδιώκει να εντείνει τους ταξικούς φραγμούς εντός του πανεπιστημίου εξαναγκάζοντας ένα μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής  κοινότητας να εγκαταλείψει τις σπουδές του. Από την άλλη κεντρικός στόχος είναι η εντατικοποίηση των σπουδών, στη λογική του πανεπιστημίου της αγοράς,  διαμορφώνοντας φοιτητές/τριες που θα εναρμονίζονται στα πλαίσια που αυτή ορίζει. 












Την Τετάρτη στις 2 μ.μ. έχει συνέλευση!
Αμφιθέατρο 108, Γυάλινο κτίριο




οργανισμός λειτουργίας. Ο οργανισμός του ιδρύματος έρχεται να θεσμοθετήσει και τις διαγραφές των φοιτητών/τριών και τη συνολική αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου. Μεταξύ άλλων θεσμοθετεί την εισαγωγή διδάκτρων, σπάσιμο των πτυχίων, την ύπαρξη μια αυταρχικής δομής όπως είναι αυτή του Συμβουλίου Ιδρύματος, που καταργεί ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και αποκλείει την πανεπιστημιακή κοινότητα από τη διαδικασία διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων. Επιπρόσθετα επιτρέπει την εισαγωγή ιδιωτικών επιχειρήσεων π.χ. εταιρίες security που αναλαμβάνουν τη φύλαξη του πανεπιστημίου καθώς και τις συγχωνεύσεις των σχολών-τμημάτων.  
Συνεπώς ο οργανισμός έρχεται και αυτός από τη μεριά του να θεσμοθετήσει την πειθάρχηση του φοιτητικού σώματος και κατ΄ επέκταση τη «λυκειοποίηση» του πανεπιστημίου. 

Μέσα στο συνολικό σύστημα μεταρρυθμίσεων, το πανεπιστήμιο χάνει σταδιακά τον δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα του, καταργώντας τα φοιτητικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, έχει μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, ενώ παράλληλα οι συνθήκες διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες είναι άθλιες, καθιστώντας αδύνατη την αξιοπρεπή διαμονή σε αυτές. 

Το πανεπιστήμιο σήμερα τείνει να πάψει να είναι ο κοινωνικός χώρος των φοιτητών/τριών και κυριαρχεί η αντίληψη ότι είναι αποκλειστικά και μόνο χώρος φοίτησης. Παρότι τα συλλογικά προβλήματα πληθαίνουν και η αναγκαιότητα για συλλογικές λύσεις είναι πιο εμφανής από ποτέ, οι συλλογικές διαδικασίες είναι όλο και πιο σπάνιες (εδώ και δυο χρόνια δεν έχει γίνει Γενική Συνέλευση του Φ.Σ). Η κατάσταση αυτή εντείνεται περισσότερο και με το σαμποτάρισμα των διαδικασιών από την «υπεύθυνη» ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.


Ως Αριστερή Ενότητα αντιλαμβανόμαστε το πανεπιστήμιο ως χώρο πολιτικού και ιδεολογικού προβληματισμού και δράσης, όπου όλοι/ες οι φοιτητές/τριες θα συζητούν για τα προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας και θα απαντάνε με τρόπο συλλογικό ενάντια στο κυρίαρχο πρότυπο του ατομικού δρόμου. Διεκδικούμε την αναζωογόνηση των συλλογικών διαδικασιών με τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων πιο δημοκρατικών και πλουραλιστικών  οι οποίες δεν θα αναλώνονται σε σχήματα και παρατάξεις, αλλά θα προωθούν τον  διάλογο και την ενεργή συμμετοχή και θα χωράνε όλους τους φοιτητές/τριες.







 ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 2 μ.μ. στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 108!





Δεν υπάρχουν σχόλια: