Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ; ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

Κοινή ανακοίνωση τεσσάρων χώρων της ριζοσπαστικής αριστεράς του Παντείου σχετικά με τη συζήτηση για επιβολή διδάκτρων στο μεταπτυχιακό. Η απόφαση ανήκει στο Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος το οποίο συνεδριάζει εν κρυπτώ, όντας εντελώς απονομιμοποιημένο αφού είναι εκλεγμένο μέσω της ευδιάβλητης διαδικασίας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ενώ η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει εκφράσει την αντίθεσή της ως προς τη λειτουργία αυτού του οργάνου. 


Και στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Διοίκησης πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών/-τριων και κάναμε σαφές πως δεν δεχόμαστε καμία συζήτηση για ενδεχόμενη επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και πως σε οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα μας βρουν απέναντί τους!



Το Πάντειο Πανεπιστήμιο είναι ένα από τα λίγα πανεπιστήμια της χώρας που τα Μεταπτυχιακά του Προγράμματα είναι απολύτως δωρεάν. Αυτή μάλιστα η στάση τόνωνε την εκτίμηση που έχαιρε το Πάντειο από την ακαδημαϊκή κοινότητα και αποτελούσε παράδειγμα.   

H τρομακτική οικονομική ένδεια των πανεπιστημίων οδήγησε στο να ανοίξει και στο Πάντειο από κάποιους πρόθυμους η συζήτηση για την επιβολή διδάκτρων. Υπάρχουν μάλιστα φωνές που μιλούν, δημοσίως ή χαμηλοφώνως, για πλήρη απελευθέρωση των διδάκτρων και για ύψη μέχρι και 4.000 ευρώ, ώστε να καλύπτονται όχι μόνο τα έξοδα λειτουργίας των ΠΜΣ, αλλά και άλλες δαπάνες, όπως η συμμετοχή μελών ΔΕΠ σε συνέδρια στο εξωτερικό ή και η κλήση καθηγητών από ιδρύματα της αλλοδαπής!   

Όλα αυτά τα χρόνια, τα ΠΜΣ του Παντείου λειτουργούν βασισμένα στη φιλοτιμία και την ανάγκη των ανθρώπων. Στην ανάγκη των φοιτητών για απόκτηση εργασιακών προσόντων – που συχνά καταλήγουν να αποτελούν βάρος, λόγω των στρεβλώσεων της αγοράς εργασίας – αλλά και στην κοινή αγάπη διδασκόντων (οι οποίοι δεν πληρώνονται επιπλέον για τη διδασκαλία στα ΠΜΣ, άρα αυτό δεν αποτελεί λόγο επιβολής διδάκτρων) και φοιτητών για την επιστημονική έρευνα, για την πρόοδο των κοινωνικών επιστημών, για την ένταση της κοινωνικής τους χρησιμότητας. Στην φιλοτιμία και την ανάγκη εργαζομένων που υποστηρίζουν τις γραμματείες με αμοιβές που βγαίνουν από εράνους μεταξύ των καθηγητών αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, και χωρίς καμία αμοιβή. Η λύση όμως σε αυτήν την προσβλητική για όλους κατάσταση δεν είναι τα δίδακτρα. Δεν είναι η ένταση των ταξικών φίλτρων και των κοινωνικών αποκλεισμών. Πόσο μάλλον, η θέσπιση διδάκτρων δεν μπορεί να είναι ποτέ αποδεκτή ως μία μετακύλιση κόστους από το κράτος στους φοιτητές και τις οικογένειές τους.   

Η ανεργία των νέων πλησιάζει το 70%. Όσοι δουλεύουν, λόγω των θεσμικών και πρακτικών επεμβάσεων στην αγορά εργασίας, έχουν μισθούς κάτω των 500 ευρώ και συνήθως δεν έχουν ασφάλιση. Οι νέοι της Ελλάδας ζουν μέσα σε ένα γκρίζο φάσμα ανεργίας – επισφάλειας – μετανάστευσης. Σε αυτές τις συνθήκες, ενδεχόμενη επιβολή διδάκτρων πετάει έξω από το πανεπιστήμιο το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εν δυνάμει μεταπτυχιακών φοιτητών του. Διαλύει τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Πάντειο και εξοντώνει την κοινωνική έρευνα, η οποία έτσι κι αλλιώς καταπολεμάται από τις ως τώρα κυβερνήσεις και τη μετατρέπει σε ένα ελιτίστικο σπορ, για λίγους και οικονομικά εύρωστους.   

Η επιβολή διδάκτρων σε ένα πρόγραμμα σπουδών το καθιστά εμπορεύσιμο αντικείμενο. Αυτό, πέρα από τις πολύ σημαντικές συμβολικές επιπτώσεις του αλλά και τα όσα συνεπάγεται για το επιστημονικό περιεχόμενο των σπουδών, ανοίγει ακόμη περισσότερο ένα τεράστιο νομικό παράθυρο ώστε τα ιδιωτικά κολλέγια, που πλέον έχουν αναγνωριστεί από το κράτος ως πάροχοι αντίστοιχων υπηρεσιών με τα πανεπιστήμια, στη βάση του δικαίου του ανταγωνισμού να διεκδικήσουν και αυτά κρατική χρηματοδότηση και πρόσβαση σε σχετικούς ευρωπαϊκούς πόρους.   

Δεν θα ανεχτούμε καμία τέτοια εξέλιξη. Δεν θα αφήσουμε το πανεπιστήμιο να γίνει από τόπος μάθησης και έρευνας, τόπος αποκλεισμών. Δεν θα πληρώσουν οι φοιτητές και η επιστήμη άλλο ούτε την κρίση ούτε τα κέρδη που θέλουν κάποιοι, εκτός κι εντός πανεπιστημίου – να αποκομίσουν από αυτή. Ζητάμε να γίνει αναμόρφωση του φετινού προϋπολογισμού του Παντείου με αύξηση δαπανών για ανάγκες των μεταπτυχιακών. Να ζητήσουν η Σύγκλητος και το Συμβούλιο Διοίκησης αύξηση των κοροϊδευτικών φετινών επιχορηγήσεων για τα μεταπτυχιακά. Να μιλήσουν ανοιχτά και δημόσια, μπροστά στη κοινότητα του πανεπιστημίου μας, όσοι θέλουν να βάλουν δίδακτρα στις σπουδές. Εμείς θα είμαστε εδώ.    

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών 
Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία Διοικητικών Υπαλλήλων 
Manifesto – Αυτόνομη Κίνηση Μεταπτυχιακών 
ΑΡιστερή Ενότητα

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ:"Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν"

Πέμπτη 24/10
Ώρα 20.00 μ.μ
Αμφιθέατρο 2




ΣΑΒΒΑΤΟ 26/10 ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ




Ανοιχτό γράμμα στους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα

Γείτονες γειτόνισσες

Η εν ψυχρώ δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από οργανωμένη ομάδα χρυσαυγιτών και τα όσα βγήκαν στην φόρα μετά, αποκάλυψε πλατιά αυτό που το αντιφασιστικό κίνημα λέει εδώ και χρόνια: η Χρυσή Αυγή δεν είναι μια ακόμα πολιτική άποψη αλλά μια ναζιστική συμμορία εγκληματιών.

Αξίζει όλοι να αναρωτηθούμε. Η εκλογή Μιχαλολιάκου στο Δήμο Αθήνας το 2010 και τα ψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις υποβαθμισμένες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας σε τι ωφέλησαν την περιοχή μας; Σε τίποτα είναι η απάντηση.

Οι γειτονιές μας παρέμειναν υποβαθμισμένες, η ανεργία και η φτώχεια θεριεύουν. Οι χρυσαυγίτες πάτησαν ελάχιστες φορές το πόδι τους στο δημοτικό συμβούλιο ή στο διαμέρισμα. Και όταν πήγαν έχουν να επιδείξουν τον ναζιστικό χαιρετισμό Μιχαλολιάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν είχαν καμία ουσιαστική πρόταση να κάνουν. Ούτε στο Δήμο ούτε στη Βουλή. Το μόνο που πέτυχαν είναι να κλείσει η μοναδική παιδική χαρά του Α.Παντελεήμονα.

Πέτυχαν επίσης - μπολιάζοντας με μίσος τα μυαλά νέων ανθρώπων - να οργανώσουν συμμορίες ανηλίκων που να κυνηγούν και να μαχαιρώνουν ανθρώπους επειδή είχαν διαφορετικό χρώμα.

Τα μαγαζιά της νύχτας, οι οίκοι ανοχής, τα κυκλώματα μαστροπών και εκβιαστών, το ξενοδοχείο New Dream της οικογένειας Μιχαλολιάκου στην πλατεία Αττικής, συνέχισαν να κάνουν χρυσές δουλειές με τις πλάτες χρυσαυγιτών, πολυεθνικών μαφιών και της αστυνομίας.

Οι χρυσαυγίτες το πρωί κυνήγαγαν μετανάστες και το βράδυ έκαναν δουλειές με τη ρουμάνικη ή τη νιγηριανή μαφία. Παρίσταναν τους αντισυστημικούς και ήταν κολλητοί με τους αστυνομικούς του τοπικού τμήματος.

Με τη σύλληψη του πρώην διοικητή ασφαλείας του ΑΤ Α.Παντελεήμονα αποκαλύφτηκε η διασύνδεση των Ναζί με το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Με τη σύλληψη της Θ.Σκορδέλη με τις παχυλές καταθέσεις και τα παράνομα cd & dvd αποκαλύφτηκε η υποκρισία των επαγγελματιών «αγανακτισμένων» της περιοχής μας.

Οι χρυσαυγίτες μας έλεγαν ότι για όλα φταίνε οι ξένοι για να μας διαιρέσουν και να ξεχνάμε ότι για όλα φταίει η κυβέρνηση, ο δήμαρχος και η πολιτική των μνημονίων και της Τρόικα που πιστά ακολουθούν.

Ο φασισμός ποτέ δεν ήταν η λύση. Για μας η λύση είναι ο κοινός αγώνας των ντόπιων και μεταναστών κατοίκων και των φορέων τους, χωρίς ρατσιστικές διακρίσεις, ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν στην ανεργία, τη φτώχεια, την εγκληματικότητα, την υποβάθμιση των γειτονιών μας

Σε αυτόν τον αγώνα σε καλούμε. Γι αυτό οργανώνουμε την πορεία στις 26 Οκτώβρη και τις εκδηλώσεις πάνω στην πλατεία του Α.Παντελεήμονα. Για να ξαναδώσουμε χαμόγελο στα παιδιά μας και ελπίδα στους εαυτούς μας.



Αντιφασιστική διαδήλωση, Σάββατο 26 Οκτωβρίου, πλ. Βικτωρίας στις 12.00 το μεσημέρι
Εκδηλώσεις - δρώμενα στη πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα


Συλλογικότητες, Πρωτοβουλίες, Κοινότητες Μεταναστών από Άγιο Παντελεήμονα-Κυψέλη-Αχαρνών-Πατήσια

Αντιφασιστικός Συντονισμός Επιτροπών, Συλλογικοτήτων, Πρωτοβουλιών Αθήνας – Πειραιά


Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΤΡΙΤΗ 15/10 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Φ.Σ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

Τη στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση στους εργαζόμενους με τις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν ένα-ένα κάθε κομμάτι της κοινωνίας,το ελληνικό Πανεπιστήμιο δέχεται τη μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων ετών.Συνολικά απολύονται 1.349 εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ παράλληλα ο προϋπολογισμός περικόπτεται με αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια να οδηγούνται σε λειτουργική αδυναμία.
Παράλληλα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ένα από τα τελευταία εναπομείναντα ιδρύματα με δωρεάν μεταπτυχιακά, δρομολογείται η επιβολή διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.Είναι σαφές ότι αυτό θα οδηγήσει στην αδυναμία των φοιτητών να σπουδάσουν στο μεταπτυχιακό και στην περαιτέρω αποδυνάμωση του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.


  • Διεκδικούμε ένα ελεύθερο, δημόσιο, δωρεάν Πανεπιστήμιο για όλους.
  • Απαιτούμε να μη δίνεται ούτε 1 ευρώ από τους φοιτητές για τις σπουδές τους.
  • Παλεύουμε  ενάντια στις απολύσεις και δηλώνουμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων.

Καλούμε σε συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Παντείου την ΤΡΙΤΗ 15/10, ώρα 13.00 στο αμφιθέατρο 108 (γυάλινο κτήριο)

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Φ.Σ. ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου Παντείου καταδικάζει κάθε προσπάθεια επιβολής διδάκτρων τόσο στα μεταπτυχιακά όσο και στα προπτυχιακά. Είμαστε αντίθετοι στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2/10/2013 στη Σύγκλητο, που αφορούσε στην επιβολή διδάκτρων ύψους 500 ευρώ στα μεταπτυχιακά των τμημάτων.

Καλούμε τον Φ.Σ. Παντείου σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία τη Δευτέρα 14/10/2013, 11 π.μ.

  • Απαιτούμε από τον πρύτανη να προσκομίσει το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας που ζητά τη μείωση του προϋπολογισμού και την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΤΟΥ Φ.Σ. ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΡΕΝ

Η Αριστερή Ενότητα Παντείου δέχτηκε φασιστική επίθεση με απειλητικά σημειώματα που υπογράφονταν με φασιστικό σύμβολο (στόχος) και με το όνομα της νεοναζιστικής οργάνωσης Α.Μ.Ε. Συγκεκριμένα τα σημειώματα έγραφαν «θα σας πιούμε το αίμα» και «φαλτσέτες θα φάτε, θα σας σφάξουμε ξυριζαίοι». Και τα δύο αυτά σημειώματα είχαν ως στόχο προφανώς την τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό, κάτι που αποτελεί πάγια τακτική των φασιστοειδών μέσα σε κοινωνικούς χώρους όπως το πανεπιστήμιο. Οι ίδιοι έχουν επιτεθεί και στο παρελθόν στο Πάντειο και σε άλλους κοινωνικούς χώρους όπως πχ το δίκτυο αλληλεγγύης της Κυψέλης «το μυρμήγκι».

Τα τάγματα εφόδου του φασισμού και κάθε λογής εθνικιστικές συμμορίες που επιτίθενται καθημερινά (αμέτρητες δολοφονίες και πογκρομ μεταναστών, δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, φασιστική επίθεση προς μέλη ΚΚΕ στο Πέραμα) δεν μας φοβίζουν.


Καταγγέλουμε τη συγκεκριμένη επίθεση και δηλώνουμε πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους φασιστικές επιθέσεις. Οι φασίστες είναι ανεπιθύμητοι στις σχολές όπως και σε ολόκληρη την κοινωνία. 

Το Δ.Σ.του φοιτητικού 
συλλόγου Παντείου

                                          τα εν λόγω σημειώματα: