Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Αντί καλωσορίσματος


Όπως κάθε Σεπτέμβρη, έτσι και φέτος, η διαδρομή της ελληνικής εκπαιδευτικής διαδικασίας φτάνει επιτέλους και για σένα – μετά από πολλά χρόνια σκληρών προσπαθειών, με ατελείωτες ώρες διαβάσματος και αγχωτικές εξετάσεις -στον επόμενο της σταθμό, αυτόν της εισαγωγής στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγχαρητήρια λοιπόν! Η αλήθεια είναι ότι οι προσδοκίες σου για το μέλλον μπορεί να μην έχουν την ίδια λάμψη που εξέπεμπαν τα φοιτητικά χρόνια παλαιότερα, να προβληματίζεσαι για την προοπτικές που υπάρχουν(;) για τη γενιά μας, να βιάζεσαι να πάρεις το πτυχίο σου.

μια σημείωση. Τις πρώτες ημέρες της φοιτητικής σου ζωής θα σε πλησιάσουν διάφοροι «φιλικοί», μπλε τύποι. Ναι αυτοί της ΔΑΠ. Δε θα σου πούμε τι να κάνεις, αλλά πιστεύουμε πως οι φοιτητές δε χρειάζονται την κηδεμονία κανενός. Σύντομα θα δεις ότι συντηρούν το μεγάλο εκλογικό ποσοστό τους – σίγουρα θα σου είπανε για αυτό- με πελατειακά δίκτυα, σημειώσεις, DVD, προσφέροντας διασκέδαση και παρέα και ζητώντας ως αντάλλαγμα την ψήφο σου, έτσι σαν προσωπική χάρη. Μη τους δώσεις σημασία. Η ευθεία σύνδεση που έχουν με τη Νέα Δημοκρατία είναι κάτι παραπάνω από προφανής: από το όνομα (δαπ-ΝΔφκ) μέχρι το πώς σαμποτάρουν τις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου, την αντίδραση τους μετά από αυτό το κείμενο, το που βρίσκουν τα χρήματα να τυπώνουν όλα αυτά που θα σου μοιράσουν.

Vive Pavlos Fyssas! Οι φασίστες της νεοναζιστικής οργάνωσης Χ.Α. δολοφόνησαν την προηγούμενη Τετάρτη 18/9 τον 34χρονο αντιφασίστα Παύλο Φύσσα. Γίνεται πλέον σαφές και στους τελευταίους ότι το ναζιστικό μόρφωμα λειτουργεί ξεκάθαρα σαν ένα εργαλείο του συστήματος, προωθώντας τον εκφασισμό της κοινωνίας. Εκμεταλλευόμενο έναν κοινωνικό ιστό που διαρρηγνύεται και μια κοινωνία που δεινοπαθεί από την κρίση, έρχεται με την ανοχή και την κάλυψη του κράτους και της κυβέρνησης να εγκαθιδρυθεί στη δημόσια σφαίρα, επιχειρώντας να κανονικοποιήσει ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές, αποσιωπώντας και συσκοτίζοντας τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και προσπαθώντας να εμπεδώσει μια καθημερινότητα γεμάτη βία, επιθέσεις σε μετανάστες, αριστερούς, σε όποιον τολμά να σηκώνει κεφάλι και να αγωνίζεται.

Αντιμέτωποι/-ες με την συνολική επίθεση. Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι τα τελευταία χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις - μέσα στο φόντο της κρίσης- έχουν βάλει στο στόχαστρο και το χώρο της παιδείας, μέσα σε αυτή τη συνολική επίθεση που εξαπολύουν απέναντι σε κάθε πτυχή του κοινωνικού κράτους και κάθε κοινωνική ομάδα. Βλέπουμε αυτό το διάστημα την κυβέρνηση να προχωρά στην κατεδάφιση της υγείας με το κλείσιμο νοσοκομείων, να επιτίθεται στην δημόσια εκπαίδευση συνολικά (απολύσεις 15.000 καθηγητών, απολύσεις 1.765 διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια), να προχωρά σε αλλαγές στο λύκειο, να συνεχίζει γενικώς την επίθεση σε κάθε τι δημόσιο.

Μια πρώτη γεύση της νέας παιδείας που ευαγγελίζεται το Υπουργείο μπορούμε να πάρουμε από το «νέο λύκειο» όπου, επί της ουσίας, διευρύνεται αυτό το εξετασιοκεντρικό σύστημα εκπαίδευσης και στις τρεις τάξεις του λυκείου συνεχίζοντας την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και ενισχύοντας παράλληλα την ιδιωτική παραπαιδεία. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο/περιβάλλον για τους μαθητές, όπου απονεκρώνεται οποιαδήποτε επαφή με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, και υποχρεούνται να διαβάζουν συνεχώς και αναγκάζονται να προσφεύγουν στα φροντιστήρια για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και επίδοσή τους. Έτσι υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο η ποιότητα και ο χαρακτήρας της δημόσιας εκπαίδευσης  ενώ οι αυξημένες απαιτήσεις των εξετάσεων δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, κάνοντας την γνώση και την επιστήμη από δικαίωμα προνόμιο για λίγους.

Στα πανεπιστήμια η κατάσταση είναι πάνω-κάτω ανάλογη. Από πέρυσι υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς ο νόμος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, κομμάτι του οποίου είναι και το «σχέδιο Αθηνά», που προχωρά απρόσκοπτα στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Τι προωθεί ο νέος νόμος; Απολύσεις προσωπικού, συγχωνεύσεις ιδρυμάτων, διαρκή μείωση της χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ωθώντας τα πανεπιστήμια σε περιθώριο που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες. Τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις 1.765 διοικητικών υπαλλήλων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δείχνοντας έμπρακτα ότι αδιαφορεί για το πώς θα κατορθώσουν να λειτουργήσουν τα ιδρύματα με σχεδόν 30% λιγότερο προσωπικό. Οι πανεπιστημιακές κοινότητες του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ έχουν δώσει δυναμική απάντηση, αναστέλλοντας τη λειτουργία του ιδρύματος για δυο ήδη εβδομάδες, απαιτώντας να μη γίνει καμία απόλυση! Στο Πάντειο αναμένεται μείωση 25% στο ήδη ανεπαρκές αριθμητικά προσωπικό με το μέτρο της διαθεσιμότητας. Εμείς τι θα κάνουμε;

αντί επιλόγου-λίγα λόγια για εμάς. Όλοι και όλες εμείς που συμμετέχουμε στην Αριστερή Ενότητα, προσπαθούμε να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά και τα μυαλά μας σε επαγρύπνηση. Επιδιώκουμε να έχουμε ενασχόληση στα κοινά, δίνοντας λύση στα συλλογικά μας προβλήματα. Επιλέγουμε να λειτουργούμε ανοιχτά, ισότιμα και δημοκρατικά μέσα από διαδικασίες σχήματος.



 Οραματιζόμαστε ένα πανεπιστήμιο που θα είναι ζωντανός κοινωνικός χώρος, που δεν θα αποτελεί ένα κέντρο κατάρτισης και εξειδικευμένης γνώσης αλλά θα είναι μια κοιτίδα αλληλεγγύης, αντίστασης και αυτοοργάνωσης με ενεργές συλλογικές διαδικασίες. Θα επιδιώκει να είναι μια ζωντανή κοινότητα ιδεών, ένας ανοιχτός χώρος διαλόγου που θα εμπεριέχει πολιτιστικά αντιπαραδείγματα, εγχειρήματα αυτοδιαχείρησης και θα έχει ως πυρήνα του την αλληλεγγύη για όσους και όσες αγωνίζονται. Θα είναι, τέλος, ένα πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολλών και της κοινωνίας, που θα είναι πραγματικά δημόσιο και δωρεάν, προσβάσιμο για όλους και όλες.

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο, οι φασίστες εκτελούν.

Την Παρασκευή 20/9 πραγματοποιήθηκε διοικητικό συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου με θέμα την πολιτική δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έθετε ως προϋπόθεση να μπει στην απόφαση η καταδίκη όποιας μορφής βίας από όπου κι αν προέρχεται, επιδιώκοντας έτσι, να  εξισώσει τη βία των νεοναζί με τους λαϊκούς αγώνες. Είναι σαφές, ότι η επιλογή αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία: ευθυγραμμίζεται πλήρως με την κατεύθυνση της κυβέρνησης η οποία προασπίζεται τη θεωρία των δύο άκρων θέτοντας στο ένα άκρο τη νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής και στο άλλο ολόκληρη την αριστερά και τους αγωνιστές.

Την ίδια στιγμή η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συναινεί σιωπηλά στη βία των μνημονιακών πολιτικών και στη συνεχώς εντεινόμενη κρατική καταστολή, ευτελίζοντας, παράλληλα, τις συλλογικές διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου και βάζοντας ανάχωμα στο να ληφθούν αγωνιστικές αποφάσεις. (Απονέκρωση γενικών συνελεύσεων των φοιτητών, διοικητικά συμβούλια υπό το κράτος της ΔΑΠ χωρίς σφραγίδα και πρακτικά).

Ας μην ξεχνάμε ότι οι ίδιοι που «καταδικάζουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται» έχουν προβεί επανειλημμένα σε τραμπουκισμούς φοιτητών και φοιτητριών στις σχολές, ενώ η κομματική νεολαία της ΝΔ κουβαλάει στις πλάτες της τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, αγωνιστή εκπαιδευτικού, στις καταλήψεις των σχολείων του 1991, από το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, Ιωάννη Καλαμπόκα.

Καλούμε ολόκληρη την Πανεπιστημιακή κοινότητα και μαζί και την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να καταδικάσουν απερίφραστα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Καλούμε όλους και όλες τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συμμετέχουν ενεργά στον αντιφασιστικό αγώνα και στον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση που ενισχύει τον φασισμό με τις μνημονιακές πολιτικές και την ακροδεξιά ατζέντα που υιοθετεί και ταυτόχρονα, υποθάλπει και «ξεπλένει» τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής με σκοπό να τους χρησιμοποιήσει, αν χρειαστεί, στην κυβέρνηση.


Χθες οι μετανάστες, σήμερα ο Παύλος, αύριο…;;

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!



Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΛΕΣΜΑ ΔΕΠ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 18-19/9

To ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων του Παντείου Πανεπιστημίου, σύμφωνα και με το ψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου 2013, καλεί τα μέλη του Συλλόγου να απέχουν από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ 18-19 Σεπτεμβρίου 2013. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων, ενάντια στις απολύσεις, την ανεργία και τη φτωχοποίηση, ενάντια στις προσπάθειες διάλυσης όλων των βαθμίδων της δημόσιας και δωρεάν παιδείας σε ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο με τους δασκάλους, τους καθηγητές και όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από τα νέα βάρβαρα μέτρα.
   
  ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ


ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

(ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ) 

Την Δευτέρα 16/9 πραγματοποιήθηκε Σύγκλητος στο Πάντειο στην οποία βρεθήκαμε φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων και να διεκδικήσουμε την αναστολή της λειτουργίας του ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που διαλύουν εξ'ολοκλήρου το δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο.

Η ανησυχία για το μέλλον του Πανεπιστημίου εκφράστηκε από αρκετά μέλη της Συγκλήτου με την Πρυτανεία αφ' ενός να διαμηνύει την αντίθεση της στη διαθεσιμότητα, αφ' ετέρου να είναι επιφυλακτική απέναντι στο ολιγοήμερο κλείσιμο του ιδρύματος, ενώ τις προηγούμενες μέρες η ίδια επιχείρησε να εκφοβίσει με το επιχείρημα ότι σε περίπτωση που το Πάντειο κλείσει, θα έρθει εισαγγελέας και θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Η απόφαση της Συγκλήτου είναι διήμερη αναστολή των διοικητικὠν λειτουργιών του ιδρύματος για την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, ημέρες απεργίας της ΑΔΕΔΥ:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Κατά τη συνεδρίαση της 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου αποφασίζει τη συμβολική αναστολή των διοικητικών λειτουργιών του Ιδρύματος στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2013, για να εκφράσει την αντίθεσή της προς το μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Α.Ε.Ι.  και Τ.Ε.Ι. που ανήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας και την αλληλεγγύη της προς τους εργαζομένους στα ελληνικά πανεπιστήμια και τις οικογένειές τους που θα πλήξει το προωθούμενο μέτρο. Το μέτρο αυτό εμπεριέχει την απειλή της απόλυσης, διογκώνοντας τους ήδη πρωτοφανείς δείκτες ανεργίας, και ενισχύει την κοινωνική ανασφάλεια.
Το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το οποίο ήδη διέθετε μικρό αριθμό διοικητικών υπαλλήλων αναλογικά προς τον αριθμό των φοιτητών και των διδασκόντων του, έχασε 11 υπαλλήλους με το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας μέσα στο 2013 και δεν μπορεί να αντέξει μια νέα απώλεια διοικητικού προσωπικού.
Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία της για τη συνεχή απαξίωση της δημόσιας πανεπιστημιακής παιδείας, τη σταδιακή συρρίκνωση του αριθμού των διδασκόντων και των υπαλλήλων, τη δραματική περικοπή των μισθών τους, και τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης που ωθεί τα πανεπιστήμια σε σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου.  Το Πανεπιστήμιο βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών και εκπέμπει σήμα κινδύνου για την επιβίωσή του.
Η Σύγκλητος καλεί το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και όλη την κοινωνία να συμπαραταχθούν για τη διάσωση του κοινωνικού αγαθού που είναι η δημόσια παιδεία.


Δείτε επίσης: ΚΑΛΕΣΜΑ ΔΕΠ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 18-19/9

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

12 / 9 / 2013

Στο ξεκίνημα της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει σχέδιο «αναδιάρθρωσης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευση που θα οδηγήσει στην απόλυση εκατοντάδες εργαζομένους, διοικητικούς υπαλλήλους των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τις συνήθεις διαδικασίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας: αιφνιδιασμός, προχειρότητα, εμπαιγμός, απουσία διαλόγου με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Όλα αυτά αποτελούν συνέχεια των πρόσφατων περικοπών στους προϋπολογισμούς, του «κουρέματος» των αποθεματικών των Ιδρυμάτων, της συρρίκνωσης της φοιτητικής μέριμνας, της μισθολογικής εξαθλίωση του προσωπικού με σκοπό την «αναδιάρθρωση» της Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσω του κλεισίματος δεκάδων Τμημάτων Πανεπιστημίων-ΤΕΙ και της περικοπής των θέσεων των εισακτέων σε αυτά.

Το Υπουργείο λοιπόν καλεί τα Ιδρύματα να «αξιολογήσουν» τις διοικητικές δομές τους για να προσδιορίσουν τυχόν πλεονάζουσες ή ελλιπείς οργανικές θέσεις τη στιγμή που γνωρίζει καλά ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις στο χώρο αυτό και ενώ έχει ήδη προαποφασίσει ότι προκύπτουν περισσότερες από 1700 πλεονάζουσες θέσεις στον διοικητικό μηχανισμό των ΑΕΙ και ΤΕΙ που πρέπει να περικοπούν άμεσα κατά τις επιταγές της τρόικας. Μέσα από αυτή τη λογική η μνημονιακή πολιτική βάζει στο στόχαστρο το έμψυχο δυναμικό του με δεδομένο ότι εάν εφαρμοσθούν αυτές οι περικοπές προσωπικού οι διοικητικές λειτουργίες, οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα υποστούν βαρύτατο πλήγμα. Συνάμα ανοίγει ο δρόμος για την δραστική πλέον συρρίκνωση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μέσω του οικονομικού στραγγαλισμού τους, της κατάργησης τμημάτων και πανεπιστημίων και τελικά και των απολύσεων διδακτικού προσωπικού όταν παραστεί ανάγκη για νέες ανθρωποθυσίες.

Οι Σύλλογοι Μελών Δ.Ε.Π και Διοικητικών Υπαλλήλων του Παντείου Πανεπιστημίου στην κοινή σημερινή τους συνέλευση δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων του Παντείου για την διατήρηση της δουλειάς και της αξιοπρέπειας τους και όλων των άλλων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων θεωρώντας αναφαίρετο το δικαίωμα της εργασίας για όλους και με το βλέμμα στο συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι στην οποία η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει την συνταγματική και ηθική υποχρέωση για παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης σε όλους τους νέους και νέες. Προς την κατεύθυνση αυτή όχι μόνο της διάσωσης των θέσεων εργασίας του διοικητικού προσωπικού αλλά και συνολικά της προάσπισης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και των ιδρυμάτων της που απειλούνται πλέον σοβαρά, οι Σύλλογοι θα συμπαραταχθούν με όλους και όλες που αγωνίζονται σήμερα για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής που οδηγεί σε κλείσιμο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και τα παραδίδει βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα; για ένα μέτωπο παιδείας που μαζί με τους δασκάλους / ες της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές / τριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα βάλει φραγμό στα μημονιακά σχέδια, θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια των διδασκόντων και των διοικητικών υπαλλήλων και που δεν θα επιτρέψει τη θυσία μιας ολόκληρής γενιάς νέων στο βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων που υπαγορεύουν τις πολιτικές αυτές.

1. Η σημερινή κοινή συνέλευση καλεί τη Σύγκλητο του Παντείου να αναστείλει την λειτουργία του Ιδρύματος την ερχόμενη εβδομάδα, όπως και πολλά άλλα Ιδρύματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου. Παράλληλα δηλώνει ότι θα σταθεί σύσσωμη εμπόδιο σε όλες αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και καλεί τις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου να μην συνεργαστούν με το Υπουργείο για την υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών που καταστρέφουν τα πανεπιστήμια.

2. Οι Σύλλογοι καλούν όλα τα μέλη τους να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινώντας από την Δευτέρα 16 / 9 και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων, ενάντια στις απολύσεις, την ανεργία και τη φτωχοποίηση, ενάντια στις προσπάθειες διάλυσης όλων των βαθμίδων της δημόσιας και δωρεάν παιδείας σε ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο με τους δάσκάλους, τους καθηγητές και όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από τα νέα βάρβαρα μέτρα. Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Μελών Δ.Ε.Π Παντείου Πανεπιστημίου 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!


Η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση την επίθεση που εξαπολύει εδώ και καιρό σε κάθε κοινωνική ομάδα και εργασιακό κλάδο, βάζει τώρα στο στόχαστρο την υγεία και την παιδεία (απόλυση 15.000 εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, σχέδιο Αθηνά κλπ ) διαμορφώνοντας ένα καινούργιο πεδίο σύγκρουσης με την κοινωνία.

Ακόμα το «νέο λύκειο» που ευαγγελίζονται στο Υπουργείο Παιδείας έρχεται να κουμπώσει στο νόμο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου εδραιώνοντας ένα μοντέλο εκπαίδευσης που θα προωθεί τον ατομικό δρόμο, την εντατικοποίηση, τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος για τη συλλογή προσόντων και δεξιοτήτων, εναρμονισμένο πλήρως με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο έχει προαναγγείλει ότι θα οδηγήσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας 1.765 διοικητικούς υπαλλήλους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα στην υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
Πιο συγκεκριμένα, στο Πάντειο αναμένεται μείωση του διοικητικού προσωπικού κατά 25% με το μέτρο της διαθεσιμότητας- την στιγμή που ήδη αντιμετωπίζεται το πρόβλημα υποστελέχωσης σε μια σειρά από υπηρεσίες όπως οι γραμματείες, η βιβλιοθήκη, τα εργαστήρια.

Για να το πούμε πιο απλά, το Υπουργείο Παιδείας αγνοώντας ότι σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια πασχίζουν να λειτουργήσουν αντιμετωπίζοντας προβλήματα υποχρηματοδότησης τα οδηγεί σε πλήρη παρακμή  με τις απολύσεις αυτές. Αυτό φανερώνει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για τα ήδη υπαρκτά προβλήματα των πανεπιστημίων,  όχι μόνο δεν προσπαθεί να τα λύσει, αλλά συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία προς την υποβάθμιση και διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Στο πλαίσιο της επίθεσης αυτής, η πανελλήνια ένωση διοικητικών υπαλλήλων αποφάσισε
να προχωρήσει σε δυο κυλιόμενες 48ωρες απεργίες 10-11/9 και 12-13/9, αντιστεκόμενες στις απολύσεις αυτές. Εμείς από την πλευρά μας στηρίζουμε την απόφαση αυτή και δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων.


·         Κανένας εργαζόμενος να μην τεθεί σε διαθεσιμότητα. Κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί.

·    Να σταματήσει οποιαδήποτε συντονισμένη επίθεση της κυβέρνησης και του Υπουργείου με στόχο την υποβάθμιση και τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

·         Καλούμε την Παρασκευή 13/9 στις 12 π.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο.



 

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013



            Η  Γ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013 αφού διαπίστωσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η επίθεση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο εντείνεται με τις απολύσεις, την οικονομική ασφυξία, τις συγχωνεύσεις των Ιδρυμάτων καθώς επίσης και τη μείωση του προσωπικού κατά 25% από το μέτρο της διαθεσιμότητας, ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

v Συμμετοχή στις δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες 10-11 και 12-13 Σεπτεμβρίου 2013 και στην πενθήμερη απεργία από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου 2013, που προκήρυξε η ΟΔΠΤΕ.

v Ενιαίο μέτωπο εκπαίδευσης και συντονισμό με τις Ομοσπονδίες και τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους.

v Κοινή Γ.Σ. με τους Συλλόγους ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ και φοιτητών για τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 10:00π.μ.

v Καλούμε σε πορεία από τα προπύλαια προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 10 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 11:00π.μ. και σε παναττική συνέλευση Συλλόγων ΑΕΙ-ΤΕΙ στα Προπύλαια.

v Καλούμε τη Διοίκηση του Παντείου να αναστείλει τη λειτουργία του Ιδρύματος σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τον αγώνα των υπαλλήλων.

v Καλούμε σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013 σε συντονισμό με τις Ομοσπονδίες Εκπαίδευσης.

v Καλούμε τους συναδέλφους συμβασιούχους να στηρίξουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

v Θεωρούμε ότι τα στοιχεία που ζητάει το ΥΠΑΙΘ είναι παραπλανητικά και προσχηματικά και καλούμε τη Διοίκηση να καταδείξει με κάθε άλλο τρόπο την έλλειψη προσωπικού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Παλεύουμε για το δικαίωμα στη μόρφωση,
Αγωνιζόμαστε για μόνιμη και αξιοπρεπή δουλειά και
Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά.


Από τη Γ.Σ.