Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Συν "Αθηνά" και χείρα κίνει


Συν «Αθηνά» και χείρα κίνει*

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, στην οποία το πανεπιστήμιο όπως το γνωρίζουμε δεν μεταρρυθμίζει απλώς ορισμένες παραμέτρους του, αλλά μετασχηματίζεται ριζικά.
Η παιδεία μπαίνει εξάλλου συνολικά στο στόχαστρο, ως μέρος αλλά και ως πτυχή της κοινωνίας αυτής, που δέχεται αλλεπάλληλες βολές. Φαίνεται σχεδόν κάθε εβδομάδα η κυβέρνηση να επιλέγει τον αδύναμο κρίκο:  δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, πανεπιστημιακοί – ήρθε και η σειρά μας λοιπόν με το σχέδιο «Αθηνά», που εξήγγειλε το υπουργείο στις 31.01.
Τι είναι όμως το σχέδιο «Αθηνά»; 
Σε πλήρη συμφωνία και ως επιστέγασμα των νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου (ναι, του δικού μας) προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων (147 τμήματα λιγότερα) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Φέρνει επίσης αλλαγές στον αριθμό και την κατανομή των εισακτέων –μείωση στις ανθρωπιστικές σπουδές και παράλληλη πριμοδότηση των θετικών και οικονομικών επιστημών. Γεννά ακόμη το περίφημο ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής» (που θα περιλαμβάνει το Πάντειο, το Πα.Πει., το Οικονομικό, το Γεωπονικό και το Χαροκόπειο) καθώς κι ένα ομοσπονδιακό ΤΕΙ (συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και της ΑΣΠΑΙΤΕ) 


Ας βάλουμε μια άνω τελεία εδώ. Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Μιλάμε για μια αλλαγή του συνολικού προσανατολισμού για την παιδεία –επηρεάζονται τόσο οι μαθητές (με τα μηχανογραφικά τους ήδη από φέτος να τους καλούν να επιλέξουν σχολές - και ας δούνε έπειτα τι θα τους κάνουνε εκείνες!) όσο και οι πτυχιούχοι πανεπιστημίων που θα πάψουν να υφίστανται.

Δημιουργούνται νέοι εργαζόμενοι ικανοί για παραγωγή αλλά όχι για κριτική σκέψη - οι πολιτικές και ανθρωπιστικές επιστήμες είναι άλλωστε για τους «από κάτω» επικίνδυνα εργαλεία. 


Μεγαλύτερό τους όπλο είναι η οικονομική παράμετρος. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος που είναι σαφές ότι δεν έχει λεφτά και είναι εξίσου σαφές από πού επιδιώκει να τα βρει – το κοινωνικό κράτος φαντάζει περιττό προνόμιο. Η παιδεία οφείλει έτσι να αποδεικνύει πως αξίζει την όποια χρηματοδότηση – πως είναι παραγωγική με όρους αγοράς.
Για να το πούμε απλά: στο υπερ-πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής» τα λεφτά ποιος θα τα πάρει;  -  η ΑΣΟΕΕ ή το Πάντειο;
Ή ακόμη περισσότερο: με την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ - κολεγίων και ΤΕΙ – ΙΕΚ που προβλέπεται, η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ που θα πρέπει τώρα να μοιράζεται, πιστεύουμε πως θα φτάσει, εκεί που ήδη η υποχρηματοδότηση στραγγαλίζει τις σχολές μας;
Ας θυμηθούμε πχ την Αρχιτεκτονική, το ΤΕΙ Αθήνας αλλά και άλλα ιδρύματα να αναστέλλουν πέρυσι για κάποιον καιρό την λειτουργία τους!
Δεν είναι μακρύς ο δρόμος, για να οδηγηθούμε με ασφάλεια στο συμπέρασμα, πως αυτό που μας περιμένει – και εκεί που δεν έχει ακόμη εξαγγελθεί- είναι καταργήσεις/συγχωνεύσεις τμημάτων που «δεν πουλάνε» και επιβολή διδάκτρων.  Και γιατί να μην επιλέξει κανείς να φοιτήσει κατευθείαν σε κολέγιο;
Όλες αυτές οι προβλεπόμενες (ή μη) συγχωνεύσεις και καταργήσεις δεν ακολουθούν κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο. Ο εξορθολογισμός που εξαγγέλλουν, δεν είναι παρά η υποβάθμιση, συρρίκνωση και εξαφάνιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Ένα δικαίωμα που γίνεται προϊόν 
πολυτελείας.

Έχει κριθεί η μάχη; Εμείς λέμε όχι.



Δεν μας ρώτησαν – δεν το δεχόμαστε!
Το ‘06-‘07 στο κίνημα για το άρθρο 16 αγωνιστήκαμε για δημόσια δωρεάν παιδεία – για πολλούς από εμάς αγωνίστηκαν κάποιοι μεγαλύτεροι. Και νικήσαμε.
Τολμάμε τώρα κι εμείς να αγωνιζόμαστε – τολμάμε να νικάμε. Και δίνουμε την μάχη κοιτάζοντας όχι μόνο εμάς τους ίδιους, αλλά και τον διπλανό και την διπλανή μας, τους συναδέλφους μας, την επόμενη γενιά που έχει εξίσου δικαίωμα να σπουδάσει.
Δίνουμε όμως και την μάχη αυτή έχοντας κατά νου, πως τα μέτωπα που ανοίγονται κάθε μέρα δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα.
Χτυπάνε κάθε τόσο κι άλλους για να μας βρουν μόνους.
Εμείς αποφασίζουμε πως δεν θα τους περάσει!


Καλούμε σε Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου
Τετάρτη 06.03.2013, στην αίθουσα 108


§  -Για το σχέδιο «Αθηνά» και τι κάνουμε για αυτό.
§  -Για τον ίδιο τον τρόπο διεξαγωγής Γ.Σ. με την συμμετοχή των φοιτητών/τριών.



*Εμείς,
καθένας από μας,

κρατάμε μέσα στη γροθιά μας

τους κινητήριους ιμάντες του Σύμπαντος
              Βλαντίμιρ Μαγιακόβσκι - Σύγνεφο με Παντελόνια

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

"ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΟΥΣΑΝ. ΤΩΡΑ ΠΕΙΝΑΝΕ ΚΙ ΟΣΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ"


«Οι άνεργοι πεινούσαν
Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται»
Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί
Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές
Οι άνεργοι πεινούσαν
Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται

Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι
Κηρύχνουν τη λιτότητα
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα
Ζητάνε θυσίες
Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο
Λεν  πως η  τέχνη να κυβερνάς το λαό
Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού
Μ. Μπρεχτ
Μια Τετάρτη σαν όλες τις άλλες;
Οι άνεργοι στις ουρές του ΟΑΕΔ.
Οι απολυμένοι μόνοι σε τέσσερις τοίχους.
Οι μετανάστες φοβισμένοι στα υπόγεια.
Οι ηλικιωμένοι μπρος στους κάδους φοβούνται τη ζωή περισσότερο απ’ τον θάνατο.
Οι εργαζόμενοι στα πόστα τους περιμένουν τον περσινό μισθό.
Η νεολαία στριμώχνει σε βαλίτσες πτυχία και όνειρα.

Όταν οι αγώνες ποινικοποιούνται με κάθε δυνατό τρόπο, εκεί που δεν φτάνουν τα χαρτιά της πολιτικής επιστράτευσης φτάνουν τα γκλοπ των αστυνομικών. Εδώ, που η Δημοκρατία θεωρείται πολυτέλεια, ελεύθερες μπορούν να είναι μόνο οι αγορές και κάθε που η ανάπτυξη αποτιμάται σε ανθρώπινο κόστος, στα δελτία των 8 πουλάν την επιβίωση για ζωή.

Ας γίνουν οι αγώνες μας το λάθος στις στατιστικές τους!
Δεν χωράμε πια στα σπίτια μας, σε υπόγεια και ουρές.
Δεν είμαστε αριθμοί προς απασχόληση, στο δικό μας νου και τα δικά μας χέρια είναι που χτίζεται το μέλλον. 
Δεν θα είναι μια Τετάρτη σαν όλες τις άλλες.
Στις 20.02 δίνουμε ραντεβού στους δρόμους


Απεργιακή συγκέντρωση,
Τετάρτη 20 Φλεβάρη, 11.00  Μουσείο


ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 20/2:ΟΛΟΙ/-ΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Για τα βασανιστήρια των τεσσάρων συλληφθέντων


Το πρόσφατο περιστατικό του ξυλοδαρμού των 4 συλληφθέντων για την  ληστεία στην Κοζάνη υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τις βάρβαρες πρακτικές της  Ελληνικής Αστυνομίας η οποία, με τις ευχές του Δένδια, υπέβαλλε σε ντροπιαστικό βασανισμό και άγριο ξυλοδαρμό τους εν λόγω κρατούμενους.
Η κακοποίηση και ο βασανισμός ατόμων που έχουν συλληφθεί αποτελούν απαράδεκτες πρακτικές και προσβάλλουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα καθώς επίσης είναι ανεξάρτητες και δεν θα πρέπει να δικαιολογούνται από το είδος ή την σοβαρότητα του αδικήματος. Επιπλέον η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των συλληφθέντων προσβάλλει το τεκμήριο της αθωότητας, στιγματίζει και καταδικάζει ήδη τους κρατουμένους ως εγκληματίες.  Να σημειώσουμε ότι το υπουργείο προστασίας του πολίτη είχε το θράσος να δημοσιεύσει  φωτογραφίες τους κατόπιν ψηφιακής επεξεργασίας με photoshop προκειμένου να ‘’καλύψει’’ τα τραύματα, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να αποσιωπήσει τους βασανισμούς.
Είναι πλέον προφανές ότι η υλοποίηση της ακροδεξιάς ατζέντας της κυβέρνησης και η επαναλαμβανόμενη αστυνομική αυθαιρεσία γνωρίζει ιδιαίτερη επιλεκτικότητα. Βασανίζει και διαπομπεύει με πολιτικά κριτήρια και στοχοποιεί ανθρώπους συγκεκριμένων πολιτικών χώρων-αφού δεν τους αντιμετωπίζει όπως τους υπόλοιπους παραβάτες του νόμου-ενώ την ίδια στιγμή εξαιρεί από την δημοσίευση στοιχείων ακροδεξιούς δράστες  δολοφονικών επιθέσεων.
Συνολικά ο κρατικός αυταρχισμός που βιώνουμε πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα, από τις επιθέσεις σε καταλήψεις μέχρι και τις επιστρατεύσεις αγωνιζόμενων απεργών στα ΜΜΜ και στην ΠΝΟ, εντάσσεται στην προσπάθεια των κυρίαρχων να καταστείλουν τις κοινωνικές αντιστάσεις και να εκφοβίσουν την κοινωνία που αγωνίζεται, ενώ την ίδια στιγμή μας παρουσιάζουν μια εικόνα πάταξης της ανομίας.  Η κατασυκοφάντηση των αγώνων είναι κάτι που καταλαμβάνει πολύ χρόνο και χώρο στη δημόσια κουβέντα. Με την βία της εξουσίας από την άλλη δεν  ασχολούνται πολλοί..
Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας όλο και πιο σκληρά μέτρα που βυθίζουν την κοινωνία ολοένα και πιο βαθιά στη φτώχεια και διαλύουν ένα-ένα θεμελιώδη δικαιώματα, προσπαθεί να αυτοσυντηρηθεί με όπλο την καταστολή και την τρομοκρατία.

Τα δικά μας όπλα όμως είναι η αλληλεγγύη και οι συλλογικοί αγώνες.
Και με αυτά θα τους ανατρέψουμε!