Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

85 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΤΕΙΟ: ΘΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΣΤΗΣΕΙ;


Σήμερα, Πέμπτη 31/01, διοργανώνονται στο Πάντειο εορταστικές εκδηλώσεις για τα 85 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος. Παρ’ ότι θα περίμενε κανείς μία τέτοια εκδήλωση να κοινοποιούνταν ευρέως ούτως ώστε να την παρακολουθήσει το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, η εκδήλωση δημοσιεύθηκε μόνο στην ιστοσελίδα του τμήματος Κοινωνιολογίας.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνει μεταξύ άλλων παρουσίαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου, ενώ την εμφάνισή του θα κάνει και ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Φαίνεται λοιπόν, πως η διοίκηση του Πανεπιστημίου φοβήθηκε τις αντιδράσεις από τη μεριά των φοιτητών- κυρίως- και απέφυγε να γνωστοποιήσει αρκετά την εκδήλωση.

Σημειωτέον, ότι το Πάντειο έχει καθιερώσει πλέον να φωνάζει μεγάλα ονόματα στις εκδηλώσεις του, καθώς πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα την εγκληματικότητα με ομιλητές  τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια (ειδικός στην πάταξη της ανομίας), τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη και τον δήμαρχο Αθηνών, Γιώργο Καμίνη.

Το αν «θα τα εκατοστήσει» βέβαια, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο, χάρη στον αγαπητό κύριο Αρβανιτόπουλο και το Υπουργείο Παιδείας: Το «σχέδιο Αθήνα», έρχεται να συγχωνεύσει τα 9 τμήματα του Παντείου σε 4 σχολές και συνενώνει το Πάντειο, την ΑΣΟΕΕ, το Γεωπονικό, το ΠΑΠΕΙ και το Χαροκόπειο σε ένα Πανεπιστήμιο- Ομοσπονδία. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται πολλά όπως διάλυση πτυχίων, καταργήσεις τμημάτων, απολύσεις εργαζομένων.

Να βάλουμε τέλος στα σχέδια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας!

Απαιτούμε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο!

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς!

Οι απεργοί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δίνουν τις τελευταίες ημέρες μία μάχη ενάντια στα ενιαία μισθολόγια και στα λοιπά εργασιακά μέτρα που βυθίζουν την κοινωνία στον εργασιακό μεσαίωνα, την φτώχεια, την ανεργία. Ο αγώνας τους από την πρώτη στιγμή επιχειρήθηκε να κατασυκοφαντηθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την κυβέρνηση, ενώ σήμερα η κυβέρνηση σε μία πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού προχώρησε στο ακραίο μέτρο της επίταξης!

Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και καλούμε όλον τον κόσμο να σταθεί στο πλάι τους, καθώς ο αγώνας τους μας αφορά όλους και όλες!

Τώρα ή ποτέ, να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη ενάντια στα μνημόνια, την κυβερνητική τρομοκρατία, την καταπάτηση όλων των ελευθεριών και των δικαιωμάτων!

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ

Η Αριστερή Ενότητα Παντείου διεκδίκησε αναβολή των μαθημάτων για σήμερα και για αύριο ενόψει της απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. 
Μετά από παρέμβασή μας στον πρύτανη, ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι τα μαθήματα για σήμερα από τις 6 έως τις 10 αναβάλλονται και εφόσον και αύριο δεν θα λειτουργήσει κανένα μέσο μεταφοράς, θα αναβληθούν και οι αυριανές εξετάσεις.

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να αποκλείονται φοιτητές από την εξεταστική ή να αναγκάζονται να πληρώνουν ταξί προκειμένου να εξεταστούν.
Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!

Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων μας!


Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

28 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥ Τ.Ξ.Γ.Δ.Μ.




ΟΤΑΝ ΣΠΕΡΝΕΙΣ ΑΝΕΜΟΥΣ, ΘΕΡΙΖΕΙΣ ΘΥΕΛΛΕΣ...
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ 28 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
 
     Στις 17/1/13 συνέβη ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της Κέρκυρας γεγονός που συγκλόνισε την τοπική κοινότητα και ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας όταν το απόγευμα της ίδιας ημέρας μια διμοιρία ΜΑΤ εισέβαλε στο κτήριο της Πρυτανείας και συνέλαβε 28 φοιτητές, στην πλειοψηφία τους κοπέλες.
 
   Όλα άρχισαν όταν το μεσημέρι, μετά την ορκομωσία που γινόταν στο κτήριο της πρυτανείας, φοιτητές του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας θελήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τις πρυτανικές αρχές, προκυμένου να συζητήσουμε για το εξάμηνο εξωτερικού, το οποίο με υπουργική απόφαση έγινε προαιρετικό αντι για υποχρεωτικό υποβαθμίζοντας το τμήμα και τις σπουδές μας. Η απόφαση ελήφθη ερήμην του τμήματος και θέλαμε η πρυτανική αρχή να εκφράσει τη στάση της σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα και παράλληλα να διεκδικήσουμε επαρκή χρηματοδότηση. Ήταν η μοναδική μας ευκαιρία να μιλήσουμε με την πρύτανη, καθώς ήταν από τις λίγες φορές που οι πόρτες της Πρυτανείας ήταν ανοιχτές, λόγω της ορκομωσίας. Ήμασταν αποφασαισμένοι να παραμείνουμε στο κτήριο μέχρι να δεχθεί να μας δει, καθώς τα χρονικά περιθώρια και για τις αιτήσεις του εξαμήνου μας είχαν στενέψει. Είναι αυτονόητο ότι δεν ασκήθηκε βία σε κανέναν, δεν απειλήθηκε κανείς, δεν προκλήθηκε καμία ζημιά στο χώρο, δεν επρόκειτο για κατάληψη καθώς η πόρτα παρέμενε ορθάνοιχτη μέχρι το βράδυ. Ασφαλίτες μπαινόβγαιναν και κυκλοφορούσαν ελεύθεροι από το μεσημέρι στο κτήριο, ενώ οι υπάλληλοι του πανεπιστημίου κρατούνταν όμηροι από την πρύτανη και τον αντιπρύτανη που είχαν κλειδωθεί στο γραφείο τους.

   Οι ενέργιες μας ήταν απολύτως ειρηνικές και μόνος  μας στόχος να μιλήσουμε με την πρύτανη. Οι άνωθεν εντολές ήταν πολύ ισχυρές (ας μην ξεχνάμε ότι η "κυρία" Σαλή ήταν στο ψηφοδέλτιο επικράτειας της Ν.Δ.) και με πολύ προσπάθεια η κατηγορία βρέθηκε.
7 παρά 10 το απόγευμα, την ώρα που κάναμε συνέλευση για το αν θα παραμείνουμε στο κτήριο, η πόρτα της αίθουσας άνοιξε και οι ΜΑΤατζαήδες χωρίς να μας δείξουν την εισαγγελική εντολή, μας έσυραν κάτω στην κλούβα, πιάνοντας έναν συμφοιτητή μας απ' το λαιμό και σέρνοντας τον στις σκάλες. Οι συλλήψεις μπορεί να ήταν 28, αλλά τα άτομα που ήταν μέσα στο κτήριο ήταν πολύ περισσότερα. Η κλούβα έφυγε άρον άρον, την ώρα που πλησίαζε η πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις, ενώ οι ΜΑΤατζήδες φώναζαν "όσους πήραμε πήραμε, φεύγουμε γιατί έρχεται η πορεία".

   Φτάνοντας πια στην ασφάλεια, επιτέλους μάθαμε την κατηγορία που μας απαγγέλθηκε. Η Σαλή (μέσω της γραμματέως της πάντα για να μην χαλάσει την εικόνα της) μας κατήγγειλε για "διατάραξη οικιακκής ειρήνης". Βέβαια όπως έχουμε ήδη τονίσει και όπως έχει δει οποιοσδήποτε ήταν στο κτήριο κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν εμποδίσαμε την κίνηση κανενός, ο΄θτε και μπήκαμε παράνομα. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας μας να μιλήσουμε με την πρύτανη ήταν να αποκτήσουν 22 φοιτήτριες και 6 φοιτητές φάκελο στην ασφάλεια, δηλαδή να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα και να τους τραβήξουν φωτογραφίες. Έξω από το κτήριο της ασφάλειας συγκεντρώθηκαν από την πρώτη στιγμή πάνω από εκατό άτομα: φοιτητές που δεν είχαν συλληφθεί, καθηγητές μας, αλληλέγγυοι από την πορεία, εκπρόσωποι σωματείων, άτομα από τον αναρχικό και τον ευρύτερο αριστερό χώρο.

   Η εικόνα μιας κλούβας γεμάτη ως επί το πλείστον με φοιτήτριες, που ζητούσαν τα αυτονόητα, σίγουρα σόκαρε την τοπική κοινωνία, ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση ουρανοκατέβατη. Πρόκειται για πιστή εφαρμογή όχι μόνο του νόμου-πλαίσιο, αλλά του συνόλου της πολιτικής που θέλει το λαό υποταγμένο, να μη μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Το σύστημα εδώ και καιρό δείχνει τα δόντια του. Καταστέλει την όποια δίκαιη συλλογική αντίδραση με τον πιο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο. Είναι αρκετό να σκέφτεσαι διαφορετικά από το σύστημα και να διεκδικείς όσα σου ανηκούν για να θεωρείσαι επικίνδυνος και να διώκεσαι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο φασίστας Δένδιας με τον τρομονόμο έχει δείξει τις διαθέσεις του: αναίτιες προσαγωγές, εκκενώσεις καταλήψεων, σπάσιμο του ασύλου, ωμή βία κατά των διαδηλωτών.

   Η ομοϊδεάτησσα του Δένδια, "κυρία" Σαλή - Παπασαή καθώς και ο "κύριος" Κάτσιος αντιπρύτανης οικονομικών, έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο ξεφτίλας. Αντί να δεχτούν να δουν τους φοιτητές για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, επέλεξαν να μας δουν να βγαίνουμε σηκωτοί από ένα πανεπιστημιακό κτήριο, θυμίζοντας μέρες χούντας. Ο τρόμος τους δεν θα περάσει. Δεν μας αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο διαλόγου.

- Να εξασφαλιστεί το υποχρεωτικό εξάμηνο εξωτερικού και η χρηματοδότηση του.
- Οι ακαδημαϊκοί χώροι να είναι ανοιχτοί και ελεύθεροι για τους φοιτητές.
- Καλούμε τους Συλλόγους Φοιτητών, Διδασκόντων και Διοικητικών υπαλλήλων να καταδικάσουν τα γεγονότα και να στηρίξουν τον αγώνα μας.
- Απαιτούμε η φασιστική πρύτανική αρχή να παραιτηθεί άμεσα

Σύλλογος Φοιτητών Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.


Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/1:ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Αύριο, Παρασκευή 18/1, θα πραγματοποιηθεί Παναθηναϊκή Συνέλευση των σχημάτων της Αριστερής Ενότητας. 
Συζητάμε για τη συγκυρία, χαράζουμε το σχεδιασμό μας για το επόμενο διάστημα και επανεξετάζουμε τη λειτουργία και τις δομές μας με βάση, όπως πάντα, τη δημοκρατία και τη συμμετοχικότητα.
Στη 1 η ώρα, αμφιθέατρο 18, κτήριο Γκίνη (Πολυτεχνείο)

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Σε μία περίοδο σκληρής μνημονιακής λιτότητας και καταπάτησης όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ζούμε, παράλληλα, μία τεράστια όξυνση της καταστολής απ’ τη μεριά της κυβέρνησης και της αστυνομίας. Οποιαδήποτε αντίσταση καταστέλλεται, η όποια φωνή διαμαρτυρίας επιχειρείται να φιμωθεί και όποια διαφωνία να καταπνιγεί. Το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο βρίσκονται οι κοινωνικοί χώροι και οι καταλήψεις.

Η κατάληψη της Villa Amalias λειτουργούσε εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας μάλιστα τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και παρείχε πολιτιστικό έργο, δράσεις αλληλεγγύης, αντιφασιστικές δράσεις και άλλα. Στις 20/12 η αστυνομία εκκένωσε το κτήριο εισβάλλοντας και συλλαμβάνοντας όσους/ όσες βρίσκονταν μέσα. Ακολούθησε ανακατάληψη στις 9/1 όπου η αστυνομία εισέβαλλε ξανά συλλαμβάνοντας τόσο όσους/ όσες βρίσκονταν μέσα αλλά και αλληλέγγυους που πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.  Την ίδια ημέρα υπό τις εντολές η Χρυσής Αυγής η οποία δηλώνει πως υπάρχουν άλλες 10 παράνομες καταλήψεις δημοσίων κτηρίων που πρέπει να εκκενωθούν, η αστυνομία εισβάλλει και στην κατάληψη του Σκαραμαγκά και συλλαμβάνει όλους όσους βρίσκονταν μέσα.

Ακόμη ένας χώρος που δέχθηκε επίθεση λίγο μετά τα Χριστούγεννα ήταν η ΑΣΟΕΕ. Η αστυνομία εισέβαλλε με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου και έκανε έρευνες μέσα σε στέκια φοιτητικών πολιτικών συλλογικοτήτων παραβιάζοντάς τα, ενώ πήρε τον εξοπλισμό του κινηματικού ραδιοσταθμού 98fm. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά: η ΑΣΟΕΕ έχει δεχτεί ξανά και στο παρελθόν επιθέσεις από την αστυνομία, με ρήψη δακρυγόνων και κρότου λάμψης μέσα στο προαύλιο της σχολής, συνεχή παρουσία των ΜΑΤ έξω από τη σχολή κλπ.

Η δεξιά κυβέρνηση φαίνεται να γέρνει προς την άκρα δεξιά, αφού οι πρακτικές της θυμίζουν άλλες εποχές, ενώ αναδεικνύεται πλέον πολύ ξεκάθαρα, πως της Χρυσής Αυγής δεν είναι παρά το μακρύ χέρι του συστήματος με το οποίο βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία ανταλλάζοντας χάρες ο ένας απέναντι στον άλλον. Στην προσπάθεια καταστολής κάθε εστίας αντίστασης δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχα φυσικά τα κυρίαρχα ΜΜΕ που ενισχύουν την προσπάθεια του συστήματος παραπλανώντας, εκφοβίζοντας, τρομοκρατώντας.

Η εισβολή στην ΑΣΟΕΕ συνεπάγεται μεταξύ άλλων και καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το άσυλο λειτουργούσε ανέκαθεν ως πυροκροτητής κοινωνικών εξεγέρσεων. Η κατάργησή του από το Νόμο Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου και η επιθέσεις της αστυνομίας σε Πανεπιστήμια (ΑΠΘ, ΑΣΟΕΕ) δείχνουν πως είναι άλλη μια προσπάθεια φίμωσης καθενός και καθεμιάς που αντιστέκεται.

Χθες το ΑΠΘ, σήμερα η ΑΣΟΕΕ… αύριο;


Αντιστεκόμαστε στις φασίζουσες πρακτικές της κυβέρνησης και της ΕΛΑΣ. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω! Υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και τις καταλήψεις. Προστατεύουμε την ελεύθερη έκφραση και κρατάμε ζωντανή κάθε σπίθα αντίστασης και ανυπακοής. 


Όταν η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ εφηύραν την ανομία και τον πολιτισμό…


Όταν η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ εφηύραν την ανομία και τον πολιτισμό…


οννεδ αφισα
Νομιμότητα είναι η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ του Νίκου Τεμπονέρα από τραμπούκους της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας…
Νομιμότητα είναι η εξαθλίωση της κοινωνίας και της νεολαίας, όπως προωθείται από τον κομματικό φορέα της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ, τη Νέα Δημοκρατία…
Νομιμότητα είναι να είσαι υπέρ του νόμου που καταστρέφει τη δωρεάν και δημόσια παιδεία και να το παραδέχεσαι ευθέως…
Νομιμότητα είναι να φέρνεις κομματικούς στρατούς και μπράβους στην ΑΣΟΕΕ, τρομοκρατώντας φοιτητές και εργαζομένους…
Νομιμότητα είναι να εφευρίσκεις την «ανομία» σε έναν κοινωνικό χώρο που παράγει πολιτισμό εδώ και 22 χρόνια…
Νομιμότητα είναι να στήνεις εμποροπανήγυρη και μαγαζάκια με «Ματίνες» και σημειώσεις στα τραπεζάκια των σχολών…
Νομιμότητα είναι να είσαι το μακρύ χέρι του συστήματος της ακροδεξιάς ατζέντας, της καταστολής και της επίθεσης στους κοινωνικούς χώρους…
μονη καπελο
Πολιτισμός είναι η κουλτούρα με τα μπουζούκια, τα κλαμπ και την ενίσχυση του συστήματος της νύχτας, της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος…
Πολιτισμός είναι η διαπόμπευση της γυναίκας και τα σεξιστικά πρότυπα…
Πολιτισμός είναι τα σποτάκια με σύνθημα «το στυλ είναι η ζωή μου»…
Πολιτισμός είναι να φωνάζεις σεξιστικά συνθήματα σε καταμετρήσεις και οι συνακόλουθες χειρονομίες…
(http://www.youtube.com/watch?v=J736-53P_n4)
Πολιτισμός είναι να φαντάζεσαι την πολιτική ως πέταλο γηπέδου…
(http://www.youtube.com/watch?v=yi27s40UA48) (τα επιφωνήματα «ΔΑΠ» που ακούγονται στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, μάλλον είναι «συμπτωματικά»…)
Πολιτισμός είναι να διοργανώνεις «φιλανθρωπικές» δράσεις, ενώ στηρίζεις τη φτωχοποίηση και την ισοπέδωση των λαϊκών στρωμάτων και προωθείς τον ατομικό δρόμο…
ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΑΠ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ!