Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΑΥΡΙΟ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ


Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πάντειο, αύριο Τετάρτη 31/10 η διαδικασία των εκλογών θα γίνει ηλεκτρονικά.
Η διαδικασία αυτή πρόκειται για μία αυταρχική και αντιδημοκρατική διαδικασία χωρίς κανένα ψίγμα νομιμότητας. Παραβιάζει αρχές όπως η μυστικότητα της ψήφου, ενώ λόγω τεχνικών ζητημάτων είναι δύσκολη η ταυτοπροσωπία του ψηφοφόρου. 
Φαίνεται πως το Υπουργείο Παιδείας κλείνει τα μάτια του μπροστά στις κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας που εναντιώνεται στην εφαρμογή του Νόμου Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και επιδιώκει την εφαρμογή του με κάθε τρόπο και κάθε κόστος.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

Δεν αναγνωρίζουμε αυτήν την γελοία διαδικασία και καλούμε τα μέλη ΔΕΠ να μην συμμετέχουν σε αυτήν!
Αντιστεκόμαστε στην εφαρμογή αυτού του καταστροφικού για το δημόσιο, δωρεάν Πανεπιστήμιο νόμου!
Διεκδικούμε ένα ελεύθερο, δημόσιο Πανεπιστήμιο, προσανατολισμένο στις δικές μας ανάγκες και όχι στις ανάγκες της αγοράς!

Καλούμε αύριο 31/10 στις 9:00 σε διαμαρτυρία έξω από την πρυτανεία του Παντείου.


Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ-ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΑΖΙ!


Τι μας μάθανε; «Την 28η Οκτωβρίου ο Ιωάννης Μεταξάς είπε το ΟΧΙ στους Ιταλούς .»
Η πραγματικότητα:  Το ΟΧΙ  δεν ήταν του δικτάτορα Ι.Μεταξά, αλλά του ελληνικού λαού ο οποίος οργανώθηκε και αντιστάθηκε ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Τα συγκεκριμένα καθεστώτα ήταν προϊόντα της οικονομικής κρίσης του ’30 και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ελληνικός λαός έχει περάσει πάρα πολλά από τους ναζιστές. Τεράστιος είναι ο αριθμός των νεκρών από την πείνα, τη φτώχεια, τις αρρώστιες που προκάλεσε ο πόλεμος, όπως μεγάλος είναι και ο αριθμός των θυμάτων των βασανισμών, των εκτελέσεων, των φυλακίσεων από τους ναζί.
Εβδομήντα δύο χρόνια μετά, η Ελλάδα, όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζει μία σκληρή οικονομική κρίση, μία κρίση που έχει βυθίσει την κοινωνία στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Οι επιδράσεις αυτής της κρίσης έχουν αγγίξει και το πολιτικό σύστημα το οποίο χαρακτηρίζεται από κρίση εκπροσώπησης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα η ελλιπής ιστορική γνώση, οδήγησαν στην άνοδο νεοναζιστικής συμμορίας και την είσοδό της στη Βουλή.
Η Χρυσή Αυγή, παρουσιάζει ένα αντισυστημικό προφίλ και έναν ριζοσπαστικό λόγο που καμία σχέση δεν έχει με το πραγματικό της πρόσωπο. Είναι γεγονός ότι δεν τα βάζει ποτέ με μεγάλα συμφέροντα του εξωτερικού, ξένους επενδυτές, ξένους πλουσίους κλπ. Αντιθέτως, ο μεγαλύτερος εχθρός της είναι οι μετανάστες, ο πιο αδύναμος κρίκος, δηλαδή, της κοινωνικής πυραμίδας, τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης.
Δεν διστάζει ακόμη, να εκδηλώνει το μίσος της εναντίον των αριστερών, με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δηλώσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά ενάντια στο Μανώλη Γλέζο. Δεν είναι μπορούμε να θεωρούμε τυχαίο το γεγονός ότι εκφράζουν τόση απέχθεια για τον άνθρωπο ο οποίος κατέβασε μαζί με τον Α. Σάντα την Ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη.
Η 28η Οκτωβρίου δεν είναι μία εθνική επέτειος. Είναι μία μέρα μνήμης για τον πόλεμο ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Μας υπενθυμίζει το χρέος μας να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας, για μία ζωή με αξιοπρέπεια, για την προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Καλούμε τον κόσμο να πει το δικό του ΟΧΙ στις παρελάσεις, με μαζικό και ειρηνικό τρόπο, ενάντια στην κυβέρνηση και τις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τις ζωές μας κόντρα στον εκφασισμό της κοινωνίας και τους νεοναζί!








«Το φασισμό βαθιά καταλαβέ τον. 

Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον. »




Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου Αυτοδιαχειζόμενου Κυλικείου Νομικής


Φοιτητές και φοιτήτριες της Νομικής κατέλαβαν το χώρο του κυλικείου της σχολής τους, το οποίο δεν λειτουργούσε και το λειτουργούν πλέον ως αυτοδιαχειριζόμενο χώρο. 

Η κίνηση της κατάληψης του κυλικείου από φοιτητές της ΝΟΠΕ, με σκοπό την αυτοδιαχείριση απαντά σε ορισμένα στοιχειώδη ζητήματα της κοινωνικής πραγματικότητας αλλά και της πραγματικότητας στη σχολή μας.
Κατ’ αρχάς, αποτελεί απάντηση στη συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση όλων μας. Η κατάργηση επί της ουσίας της δωρεάν μέριμνας συμβάλλει ακόμα περισσότερο στη διαμόρφωση δυσκολότερων όρων διαβίωσης για κάθε φοιτητή. Η δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου έρχεται να απαντήσει σε αυτή την κατάσταση, εξασφαλίζοντας χαμηλές τιμές και παρέχοντας τη δυνατότητα σε φοιτητές να εργάζονται, αποκομίζοντας συμβολική αποζημίωση για τον κόπο τους.

Δεύτερον, σε συνθήκες που επικρατεί ο ατομισμός, η αυτοδιαχείριση ενός χώρου απ’ τους ίδιους τους φοιτητές μπορεί να πετύχει την  επανακατοχύρωση, εντός των σχολών, του αισθήματος του συλλογικού.

Τρίτον, στοχεύει στη δημιουργία ενός ζωντανού χώρου εντός της σχολής, ευρύτερου προβληματισμού και εμπέδωσης του ελεύθερου, δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του πανεπιστημιακού θεσμού.

Τέταρτον, αποτελεί μια έμπρακτη κίνηση υπεράσπισης του ασύλου, όχι ως στείρου χώρου ακαδημαϊκής έκφρασης αλλά ως ζωντανής κοιτίδας κοινωνικών διεργασιών.

Πέμπτον, απαντά στη διαρκή προσπάθεια λειτουργίας όψεων της πανεπιστημιακής ζωής με όρους οικονομίας της αγοράς και κέρδους. Βασίζεται στη διαχρονική προσπάθεια των φοιτητών αλλά και συνολικά της ακαδημαϊκής κοινότητας να διαχειρίζεται το ίδιο το πανεπιστήμιο, τις υποθέσεις του, με στόχο την κάλυψη των αναγκών του κι όχι την κερδοφορία.

Σε αυτά τα πλαίσια κινείται κι η απόφαση του Φ.Σ. Πολιτικού για διαχείριση του κυλικείου απ’ το ίδιο το πανεπιστήμιο.

Η κίνηση αυτή, δυστυχώς, απαντήθηκε άμεσα με τη γνωστή αυταρχικότητα που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια τα όργανα διοίκησης. Κλήθηκαν οι φοιτητές να εγκαταλείψουν άμεσα τον αναξιοποίητο χώρο του κυλικείου, με πρόσχημα έναν εδώ και μήνες ατελέσφορο, εν εξελίξει, διαγωνισμό ορισμού αναδόχου του κυλικείου της σχολής.

Η στοχοποίηση μάλιστα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου υποβαθμίζει το εγχείρημα ως μειοψηφικό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και προσβάλλει τον ανοιχτό και διευρυμένο χαρακτήρα του εγχειρήματος. Δεν δεχόμαστε καμιά στοχοποίηση φοιτητών και φοιτητριών που συμμετέχουν στο εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης του κυλικείου μας.

Απέναντι σε αυτή την κίνηση όλοι εμείς δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Καλούμε άμεσα σε γενικές συνελεύσεις τους φοιτητικούς συλλόγους της ΝΟΠΕ, ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να περάσει η διαχείριση του κυλικείου στα χέρια των ίδιων των φοιτητών.

Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου ΝΟΠΕ


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: 602
ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ: 363
ΜΑΣ:105



Χαιρετίζουμε τους/τις 363 φοιτητές/φοιτήτριες που στήριξαν το ενωτικό πλαίσιο της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης διαλέγοντας το δρόμο του αγώνα ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές και το Πανεπιστήμιό μας.

Οι 602 ψήφοι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι προφανέστατα ένας αριθμός μη ρεαλιστικός αφού επιστράτευσε  μέλη από διάφορες σχολές της Αθήνας.

Καταγγέλουμε τη ΔΑΠ που για άλλη μια φορά προχώρησε σε πρακτικές που υπονομεύουν τη δημοκρατία στο φοιτητικό σύλλογο και επιμένουμε πως ο φοιτητικό σύλλογος δεν είναι και θα γίνει τσιφλίκι κανενός!

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ


Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών εκφράζει τη βαθειά αγανάκτηση της πανεπιστημιακής μας κοινότητας για το περιεχόμενο της προς κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με την παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου.
Μετά το κούρεμα των αποθεματικών του Πανεπιστημίου στις 12 Μαρτίου 2012, από το οποίο το Πάντειο ζημιώθηκε με το ποσό των 13 περίπου εκατομμυρίων ευρώ καθώς και την περαιτέρω επαπειλούμενη μείωση των εισοδημάτων των μελών του διδακτικού του προσωπικού, σε συνδυασμό με τη δραματική συρρίκνωση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, ενδεχόμενη αναγκαστική μεταβίβαση και της ακίνητης περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένου και του κληροδοτήματος του Αλέξανδρου Πάντου, θα οδηγούσε το Πανεπιστήμιο στον απόλυτο μαρασμό και την ουσιαστική του απαξίωση, με αποτέλεσμα την αδυναμία περαιτέρω λειτουργίας του. Σημειώνουμε δε, ότι δήμευση της περιουσίας του Πανεπιστημίου δεν αποτολμήθηκε ούτε και κατά τα ζοφερά χρόνια της Ναζιστικής Κατοχής.
Στους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα η βίαιη προσβολή κατά της ακαδημαϊκής, οικονομικής και πολιτισμικής ταυτότητας του εθνικού Πανεπιστημίου - του μοναδικού εθνικού θεσμού που θα μπορούσε να εγγυηθεί την ανάπτυξη της χώρας και να συμβάλει σε αυτήν - το μόνο που θα μπορούσε να πετύχει είναι η αφαίρεση κάθε προοπτικής και διεξόδου από το ζοφερό αδιέξοδο των τελευταίων χρόνων.
Επισημαίνουμε ότι το Πανεπιστήμιο εφόσον αποκτήσει δυνατότητα ουσιαστικής αξιοποίησης της περιουσίας του θα είναι σε θέση να την χρησιμοποιήσει προς όφελος του έργου του και των φοιτητών του.
Ζητούμε η Κυβέρνηση να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του θέματος, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εξαιρέσει τα Πανεπιστήμια από τη ρύθμιση αυτή.

"ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ" ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ!

Στην πιο κρίσιμη περίοδο για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, τη στιγμή που απειλείται με διάλυση, η «υπεύθυνη δύναμη» ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επιμένει να κρατάει τους/τις φοιτητές/ -τριες μακριά από τις συλλογικές διαδικασίες. Φαίνεται ότι η ίδια φοβάται να υποστεί το πολιτικό κόστος που της αναλογεί ούσα ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια.
Αδυνατώντας να ληφθεί απόφαση για συνέλευση στο Διοικητικό Συμβούλιο, όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις (ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ) συνυπογράψαμε κάλεσμα σε γενική συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου και προχωρήσαμε σε συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή της. Αυτή τη γενική συνέλευση η ΔΑΠ χαρακτηρίζει παράνομη.
Βλέποντας όμως τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών στη συνέλευση, η ΔΑΠ αποφάσισε να μπει και χωρίς κανένα σεβασμό στη διαδικασία, μέλος της ΔΑΠ απαίτησε να τοποθετηθεί «σαν πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου» με περισσό θράσος αντιμετωπίζοντας την έντονη κατακραυγή όλων των φοιτητών και των φοιτητριών.
Κι όμως δεν σταμάτησε εκεί: η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εκμεταλλευόμενη για άλλη μια φορά την αυτοδυναμία της, αρνείται να σφραγίσει και να επικυρώσει τις νόμιμες αποφάσεις του φοιτητικού συλλόγου που ψηφίστηκαν στην Γ.Σ. αφού διαφωνεί με αυτές!
Καταγγέλλουμε τις μαφιόζικες πρακτικές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και διαμηνύουμε ανοιχτά και σε όλους τους τόνους πως ο φοιτητικός σύλλογος δεν είναι τσιφλίκι κανενός!
Καλούμε όλους και όλες τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση την Τρίτη 23/10 στη 1 η ώρα στην αίθουσα 108 και σε κάθε συλλογική διαδικασία του συλλόγου!

Ο αγώνας για ένα δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό Πανεπιστήμιο είναι στο χέρι μας! 

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ 4076!


Ανακοίνωση της ανοιχτής πρωτοβουλίας φοιτητών, καθηγητών, εργαζομένων Παντείου για την υπεράσπιση του δημόσιου/δωρεάν/δημοκρατικού Πανεπιστημίου

Την προηγούμενη χρονιά οι αγώνες των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων ακύρωσαν στην πράξη το νόμο 4009 της Διαμαντοπούλου, ένα νόμο που στόχευε να διαλύσει ότι είχε απομείνει από τον δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Συνεχίζοντας την προσπάθεια για την οριστική διάλυση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επανάφερε το νόμο «φορώντας» του τροποποιήσεις,  που δεν αλλάζουν την ουσία των αλλαγών, μετονομάζοντάς τον σε 4076.
Και η νέα εκδοχή συμπυκνώνει την ιστορία όλων των προσπαθειών για μια ριζική αποσάθρωση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Μειώνει κατακόρυφα τον προυπολογισμό για την παιδεία, συρρρικνώνει το καθηγητικό και διοικητικό προσωπικό των σχολών, καταργεί τις παροχές της φοιτητκής μέριμνας και τη διανομή δωρεάν συγγραμμάτων, ρευστοποιεί τους τίτλους σπουδών, εφαρμόζει το σχέδιο Καλλικράτη στην Παιδεία και όλα αυτά μέσα από τη συγκρότηση Συμβουλίων Διοίκησης. Ενα νέο, αυταρχικό μοντέλο διοίκησης, που θα απαρτίζεται και από εξωπανεπιστημιακά μέλη, καταργεί κάθε εννοια διεκδίκησης και συμμετοχής. Οι εκλογές αυτές αποτελούν κομβο για την εμπέδωση του επιχειρηματικού και αυταρχικού Πανεπιστημίου.
Απέναντι στην επίθεση που εξαπολύει το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση στο δημόσιο δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, θεωρούμε αναγκαία τη συνεύρεση και συντονισμό όλων των κομματιών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα πλατύ μέτωπο φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων για να αντιμετωπίσουμε και να μπλοκάρουμε ένα νόμο που γυρνάει χρόνια πίσω το ρολόι της ανώτατης εκπαίδευσης. Με αποφάσεις και κινητοποιήσεις των συλλόγων μας, με συντονισμό και κοινή δράση! Ο αγώνας απέναντι στην εφαρμογή αυτού του νόμου είναι αγώνας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την τρόικα που διαλύουν κάθε δημόσιο και δωρεάν αγαθό, προκαλώντας κοινωνική ερήμωση. Η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στην εκπαίδευση δεν θα περάσει!
Καλούμε τους φοιτητές, καθηγητές και εργαζομένους του Παντείου σε αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου.
Κανείς να μην συμμετέχει στη διαδικασία της συγκρότησης Συμβουλίων Ιδρύματος.
Καλούμε τους συλλόγους και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στις 22 Οκτωβρίου 2012, ημέρα των εκλογών για το Συμβούλιο Διοίκησης, να είναι εκεί για να προστατεύσουμε το Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ/ ΔΩΡΕΑΝ/ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ


Η περιστολή των δικαιωμάτων και η σκληρή λιτότητα που βιώνουμε όλες και όλοι τα τελευταία δυόμιση χρόνια από την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης-ΔΝΤ οδηγεί σε όλο και πιο βαθιά κοινωνική εξαθλίωση και ανθρωπιστική κρίση.
Η δυναμική απάντηση της κοινωνίας μέσα από απεργίες, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις δείχνει το δρόμο της αντίστασης, του αγώνα, της αλληλεγγύης με στόχο τη συνολική ανατροπή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγαλειώδης συγκέντρωση της 9ης Οκτώβρη η οποία αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση με έντονη καταστολή και τρομοκρατία. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η απαγόρευση των συναθροίσεων στη λεγόμενη ‘’κόκκινη ζώνη’’ βασίζεται σε διάταγμα που καμία κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να εφαρμόσει από τη Χούντα!
Σε αυτήν την κατεύθυνση η επίθεση επεκτείνεται και στο χώρο του Πανεπιστημίου μέσα από το νόμο Διαμαντοπούλου όπως διαμορφώνεται και μετά τις προσχηματικές αλλαγές του Αρβανιτόπουλου. Ο νόμος αυτός καταργεί τις φοιτητικές παροχές (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα), διαλύει τα πτυχία, καταργεί και συγχωνεύει σχολές και τμήματα και καταλύει τη δημοκρατία στους συλλόγους, ενώ ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή διδάκτρων.
Αυτή η σειρά των αλλαγών εφαρμόζεται μέσα από τα Συμβούλια Διοίκησης. Ένα όργανο αποτελούμενο από εξωπανεπιστημιακούς, πανεπιστημιακούς και μόλις έναν φοιτητή, το οποίο καταργεί το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, λαμβάνει αυθαίρετα αποφάσεις για λειτουργίες και χρηματοδότηση και εισάγει την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Πέρυσι καταφέραμε εμποδίζοντας τη διαδικασία της συγκρότησης των Συμβουλίων Διοίκησης, να μπλοκάρουμε την εφαρμογή του νόμου και τις καταστροφικές μεταρρυθμίσεις.
Η υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν Πανεπιστημίου είναι καθήκον όλων μας!
Καλούμε την Τετάρτη 17/10 σε Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου του Παντείου που αποτελεί το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων των φοιτητών ούτως ώστε να πάρουμε αγωνιστική απόφαση για την ημέρα των εκλογών του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πάντειο (22/10).
Επίσης, καλούμε όλους/-ες τους/τις φοιτητές/-τριες σε συμμετοχή στη γενική απεργία στις 18 Οκτωβρίου.  
                              Παντείου 


Καταγγελία στη ΔΑΠ-Κάλεσμα σε γενική συνέλευση



Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχοντας εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις φοιτητικές εκλογές και κατά συνέπεια την απόλυτη πλειοψηφία στη σύνθεση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου επιχειρεί για άλλη μια χρονιά να παρακωλύσει τις πολιτικές διαδικασίες του Φοιτητικού Συλλόγου. Ήδη, αποφεύγει επανειλημμένως τη διεξαγωγή Διοικητικού Συμβουλίου.
Ως Αριστερή Ενότητα καλούμε το φοιτητικό σύλλογο σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου ώρα 13:00 στην αίθουσα 108 ενόψει της Γενικής Απεργίας στις 18 Οκτωβρίου και των εκλογών του Συμβουλίου Διοίκησης στις 22 Οκτώβρη.
Να μην επιτρέψουμε την απονέκρωση των πολιτικών διαδικασιών του Φοιτητικού Συλλόγου σε μία περίοδο που πλήττωνται βάναυσα τα εργασιακά και φοιτητικά μας δικαιώματα.
       

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών για τον Αλέξανδρο Τζήμα


Επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις της, όπως αυτές εκφράστηκαν στις ανακοινώσεις που εξέδωσε ενόψει των κινητοποιήσεων της 9ης Οκτωβρίου και που θύμιζαν άλλες εποχές, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε 220 προσαγωγές και 24 συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο Αλέξανδρος Τζήμας, φοιτητής της Φιλοσοφικής, ο οποίος συνελήφθη αναίτια επειδή έφερε πάνω του μάσκα για την αποφυγή εισπνοής δακρυγόνων.

Η Συσπείρωση πανεπιστημιακών καταγγέλλει τη συστηματική καταστρατήγηση του κράτους δικαίου η οποία επιχειρείται από τις διωκτικές αρχές με μοναδικό σκοπό την τρομοκράτηση των πολιτών και την ουσιαστική απαγόρευση κάθε διαμαρτυρίας, και ζητά την άμεση άρση όλων των κατηγοριών και την απελευθέρωση του Αλέξανδρου Τζήμα!

Η ελληνική δημοκρατία χρωστάει πάρα πολλά στους φοιτητές και τη συμμετοχή τους σε κινήματα διαμαρτυρίας, ώστε να μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της
διώξεις παρόμοιου είδους.
cid:image003.jpg@01CD9FE1.8DFB0A30

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ!ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ!


ΔΕ ΜΑΣ ΦΟΙΒΙΖΟΥΝ!ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ!:ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ!


Δε μας φοβίζουν
Μας εξοργίζουν


Δε θα μπορούσε να συναντήσει πιο θερμή υποδοχή η καγκελάριος Μέρκελ, από αυτήν, που της επεφύλασσαν οι εργαζόμενοι και η νεολαία στις γεμάτες πλατείες και δρόμους της Αθήνας στις 9 Οκτώβρη. Ήταν ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης απέναντί στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα και τα βάρβαρα μέτρα, που αυτή υπαγορέυει, μέσω των Μνημονίων. Η δε Τρικομματική Κυβέρνηση, για να κάμψει τις λαικές αντιστάσεις, επέλεξε να κινητοποιήσει όλο το οπλοστάσιο τρόμου, που διαθέτει ξεκινώντας από την απαγόρευση των συναθροίσεων σε συγκεκριμένες περιοχές και φθάνοντας μέχρι την ωμή καταστολή: Πογκρόμ αναίτιων προσαγωγών, ρίψη χημικών μες στο πλήθος,απρόκλητος ξυλοδαρμός ομάδων διαδηλωτών από την ομάδα ΔΙΑΣ, χρησιμοποίηση διαδηλωτών ως «ανθρώπινων ασπίδων» από τα ΜΑΤ. Ως απολογισμός της καταστολής, που εξαπολύθηκε στην πανεργατική συγκέντρωση από την Αστυνομία και αγνοήθηκε από τις εισαγγελικές Αρχές, καταγράφονται οι 300 περίπου προσαγωγές και οι 24 συλλήψεις διαδηλωτών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ΕΛΑΣ δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες των συλληφθέντων ζητώντας από τους πολίτες αν τυχόν γνωρίζουν άλλες αξιόποινες πράξεις των συλληφθέντων, να καλέσουν σε κάποια τηλέφωνα προκειμένου να τις καταγγείλουν!!

Στους συλληφθέντες συγκαταλέγεται και μέλος του ΦΣ Φιλοσοφικής και συνδικαλιστής της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!




Όλοι και όλες στη συγκέντρωση στην Ευελπίδων την Παρασκευή 12/10 στη 13:00 





Πηγή:arenpolitikou.blogspot.com

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Η ΔΑΠ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ ΦΟΙΤΗΤΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΡΑΨΕ ΣΕ ΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ!

Η ΔΑΠ Κοινωνιολογίας Μυτιλήνης, έχοντας τον έλεγχο του Δ.Σ.του φοιτητικού Σύλλογου έβγαλε ανακοίνωση με την οποία στοχοποιεί φοιτητή-αντιφασίστα επειδή τόλμησε να γράψει ένα σύνθημα σε τοίχο του Πανεπιστημίου!



Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πάντειο


Συγκεκριμένα: 
  • Τα εξωτερικά μέλη καλούνται να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους από τις 12 εως τις 22 Οκτωβρίου είτε αυτοπροσώπως είτε με επιστολή(!)
 (η σχετική ανακοίνωση από το panteion.gr)
  • Οι εκλογές για τα εσωτερικά μέλη θα γίνουν τη Δευτέρα 22/10 στην αίθουσα 102
(η σχετική ανακοίνωση από το panteion.gr)
  • Οι φοιτητές καλούνται να εκλέξουν τον εκπρόσωπό τους από ενιαίο ψηφοδέλτιο την Τετάρτη 24/10 στην αίθουσα 102
(η σχετική ανακοίνωση από το panteion.gr)
Σε κάθε προσπάθεια διάλυσης του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού χαρακτήρα του Πανεπιστημίου θα μας βρουν απέναντί τους!

ΚΑΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!-Ανακοίνωση της ΑΡΕΝ Ιατρικής για την επίθεση φασιστών εις βάρος φοιτητών


Όταν φέρνει φασίστες στη σχολή η Νέα Προοπτική

Την Τετάρτη 3/10 στις 17:30 διακόπηκε η γενική συνέλευση του ΣΦΙΑ λίγο πριν ολοκληρωθεί. Ο λόγος; Ομάδα φασιστών με εμφάνιση νεοναζί μαζί με στέλεχος της Νέας Προοπτικής «έκοβαν βόλτες» στο προαύλιο της σχολής τρομοκρατώντας φοιτητές, εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις-ανθρωποκυνηγητά με εμφανή στόχευση να εισέλθουν στο ΝΑΒΟ. Οι φοιτητές που βρίσκονταν στη διαδικασία κατέβηκαν στο προαύλιο για να υπερασπιστούν τη διαδικασία της γενικής συνέλευσης και έδιωξαν τους φασίστες από τη σχολή.

Μερικά πράγματα για τη Νέα Προοπτική που ίσως κάποιοι δεν γνωρίζουν:
Η Νέα Προοπτική εδώ και χρόνια έχει σχέσεις με τη φασιστική κυπριακή οργάνωση ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ η οποία μετέχει στις φοιτητικές εκλογές των Κυπρίων και με τον ευρύτερο χώρο του νεοφασισμού στην Ελλάδα, ο οποίος εκφράζεται κυρίως από τη Χρυσή Αυγή. Βέβαια αυτό επέλεγε να το κρατάει κρυφό από το ΣΦΙΑ  στον οποίο παρουσίαζε το προσωπείο της «ανεξαρτησίας».

Κανένας  φασίστας μέσα στις σχολές!
Μετά τις εθνικές εκλογές οι φασιστικές επιθέσεις έγιναν καθημερινότητα σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, αποδεικνύοντας τα αποτελέσματα της εισόδου της Χρυσής Αυγής στη βουλή. Το αντιφασιστικό κίνημα από την αρχή είχε τονίσει ότι μετά το μετανάστη σειρά θα έχει ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο απεργός και γενικότερα όποιος αγωνίζεται. Αυτό που έγινε στην Ιατρική δεν είναι ένα τυχαίο περιστατικό αλλά η προσπάθεια του φασισμού να παρεισφρήσει στους φοιτητικούς συλλόγους, να αποκτήσει συνδικαλιστική έκφραση  και να στρατολογήσει νεοναζιστές από το πανεπιστήμιο. Και επέλεξε την Ιατρική γιατί θεώρησε ότι το 30% των συμφοιτητών που ψήφισε τη Νέα Προοπτική στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές αποτελεί πρόσφορο έδαφος.

Ο αντιφασιστικός αγώνας είναι χρέος του καθενός και της καθεμιάς μας!
Ο αντιφασιστικός αγώνας ξεκινάει από το να πείσεις  το διπλανό σου που ψήφισε Χρυσή Αυγή ότι δεν είναι δύναμη κατά του συστήματος γιατί εκτός από όλα τα άλλα ψήφισε το ξεπούλημα της ΑΤΕ, τις φοροαπαλλαγές στις ΠΑΕ και αρνήθηκε την εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο.  Αντιφασιστικός αγώνας είναι να πείσεις το διπλανό σου ότι για την κατάντια του δε φταίει πάντα ο πιο αδύναμος. Αντιφασιστικός αγώνας  είναι να προασπίζεσαι τη δυνατότητα του «μη Άρειου»  να κυκλοφορεί ελεύθερα χωρίς να φοβάται. Αντιφασιστικός αγώνας είναι να προασπίζεσαι το δικαίωμά σου να κάνεις συλλογικές διαδικασίες και να εκφράζεις την άποψη σου μες στη σχολή. Τελικά αντιφασιστικός αγώνας είναι να πολεμάς όποιον επιχειρεί να σε φιμώσει φέρνοντας το φασισμό ξανά στο προσκήνιο της ιστορίας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΔΣ του ΣΦΙΑ (χωρίς συμφωνία από τη Νέα Προοπτική και το ΜΑΣ) κατήγγειλε τις φασιστικές πρακτικές μέσα και έξω από τους φοιτητικούς συλλόγους και την συνεργασία-πολιτική κάλυψη που παρέχει η Νέα Προοπτική. Στην εξ αναβολής γενική συνέλευση που συγκλήθηκε για την Πέμπτη 11/10 στις 12:οο, θα συζητηθεί και η διαγραφή του Ηλία Κόζιακα και όποιου άλλου τυχόν εμπλεκόμενου από το ΣΦΙΑ.

ΣΠΑΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ
ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΟΥ ΣΦΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11/10 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΝΑΒΟ

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΔΩΡΕΑΝ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ

Η ανοιχτή πρωτοβουλία φοιτητών- καθηγητών- εργαζομένων Παντείου καλεί σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση της Παντειακής κοινότητας σχετικά με το νόμο για την Παιδεία όπως έχει διαμορφωθεί και μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις του Υπουργείου Παιδείας.
Η εκδήλωση-συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3/10 στις 13:00 στην αίθουσα τελετών του Παντείου.

η εκδήλωση στο facebook:http://www.facebook.com/events/428238527223461/

           το αφισάκι της εκδήλωσης