Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Κείμενο υπογραφών της φεμινιστικής πρωτοβουλίας

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ


Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην πρωτοφανή βάρβαρη πράξη διαπόμπευσης οροθετικών γυναικών, κάποιες από τις οποίες εκδίδονται συστηματικά και άλλες περιστασιακά (αρκετές ουσιοεξαρτημένες) με το πρόσχημα της προστασίας των πελατών από τη μετάδοση του ιού HIV/AIDS, δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες τους, τα ονόματά τους, τη διεύθυνση κατοικίας τους, καταπατώντας έτσι κάθε δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, το ιατρικό απόρρητο και όλες τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος για την προστασία των οροθετικών ατόμων.
Συγκεκριμένα, στις 29 Απριλίου η αστυνομία, με εντολή εισαγγελέα, δημοσίευσε τη φωτογραφία και το όνομα μιας 22χρονης Ρωσίδας, η οποία μεταδόθηκε από όλες τις τηλεοράσεις. Τις επόμενες ημέρες και μέχρι σήμερα δημοσιεύθηκαν και άλλες φωτογραφίες και ονόματα, που έχουν φτάσει στα 29.  Οι περισσότερες από τις γυναίκες είναι Ελληνίδες και αρκετές ουσιοεξαρτημένες. Οι γυναίκες αυτές, συνελήφθησαν και κρατούνται, με την κατηγορία της «σκοπούμενης βαριάς σωματικής βλάβης» εναντίον των πελατών της πορνείας.
Η πράξη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της γενικότερης αντιμεταναστευτικής και ρατσιστικής εκστρατείας που προηγήθηκε των εκλογών, με στόχο να εγκλειστούν οι μετανάστες χωρίς χαρτιά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε διάφορα μέρη της χώρας, και με προοπτική την απέλασή τους. Το κομμάτι εκδιδόμενες γυναίκες ήρθε να συμπληρώσει το προηγούμενο, με σκοπό να στοχοποιηθούν οι εκδιδόμενες αλλοδαπές ως «υγειονομικές βόμβες» για τους Έλληνες «οικογενειάρχες», όπως ειπώθηκε επίσημα. Σύντομα αποκαλύφθηκε ότι οι «επιχειρήσεις της αστυνομίας» κατέληξαν στη σύλληψη γυναικών οι περισσότερες από τις οποίες είναι Ελληνίδες, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η αντιμεταναστευτική πρόθεση των ελληνικών αρχών και η όλη υπόθεση να καταλήξει σε ένα σύγχρονο «κυνήγι μαγισσών» εναντίον των γυναικών.
Οι φεμινιστικές οργανώσεις εδώ και χρόνια καταγγέλλουν τους μαστροπούς και τους πελάτες της πορνείας, για την εξώθηση των εκδιδομένων γυναικών (πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε καταναγκαστική πορνεία), σε επαφή χωρίς προφυλακτικό, πράγμα που προσφέρει μεγαλύτερα κέρδη στους μαστροπούς λόγω της αυξημένης τιμής και ικανοποιεί τις παράλογες και επικίνδυνες απαιτήσεις των πελατών. Επίσης έχουν καταγγείλει ότι πολλοί από τους πελάτες είναι ανήλικα αγόρια, τα οποία δεν έχουν καμιά ενημέρωση στα σχολεία τους για τον τρόπο μετάδοσης του ιού HIV/AIDS. Και ενώ είναι οι πελάτες της πορνείας, ενήλικοι και ανήλικοι, αυτοί που απαιτούν την επαφή χωρίς προφυλακτικό, αντίθετα αυτές που διώκονται και φυλακίζονται είναι οι εκδιδόμενες γυναίκες.
Η παραπάνω πολιτική που ακολούθησαν οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας, όχι μόνο καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εκτρέφει κουλτούρα διακρίσεων αλλά είναι και καταστροφική για τη Δημόσια Υγεία καθώς: αφενός μεν στέλνει το λάθος μήνυμα στην κοινωνία αφού η προφύλαξη παύει να είναι ευθύνη του καθενός/μιας και αφετέρου αποθαρρύνει τις ευάλωτες ομάδες από το να ελεγχθούν για τον HIV. Οδηγεί τα μέλη των κοινοτήτων αυτών μακριά από τις υπηρεσίες υγείας, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τη συστηματική θεραπεία με απώτερο αποτέλεσμα την περαιτέρω εξάπλωση της HIV λοίμωξης.

Επίσης καταγγέλλουμε ότι τα κονδύλια για προγράμματα πρόληψης του HIV στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 50% από το 2009, τα κονδύλια για τα προγράμματα απεξάρτησης από ναρκωτικά έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου 30%, ενώ τα συνολικά κονδύλια για την υγεία έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2009, οπότε άρχισε η επιβολή των βάρβαρων μέτρων λιτότητας.
Ζητούμε την αύξηση των κονδυλίων σε επίπεδο που να παρέχεται πλήρης ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία στην Ελλάδα, για τον γενικό πληθυσμό, που περιλαμβάνει ντόπιους και μετανάστες/μετανάστριες, τόσο για τον ιο HIV/AIDS όσο και για κάθε άλλο νόσημα.
Ζητούμε να δοθούν απαντήσεις για τη διαδικασία άρσης του ιατρικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων των γυναικών αυτών, σε παραβίαση της Ελληνικής και Ευρωπαικής νομοθεσίας για την προστασία των οροθετικών ατόμων, μόνο με εισαγγελική έντολή και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων.
Ζητούμε να παύσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κατεξοχήν φορέας πρόληψης και ελέγχου των μεταδιδόμενων νοσημάτων τον όψιμο κατασταλτικό του ρόλο και τη συνέργεια σε αυτή τη διαπόμπευση, καθώς και σε άλλες που επίκεινται στοχοποιώντας και άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (τρανς εκδιδόμενες).
Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση των γυναικών, την ένταξή τους σε προγράμματα θεραπείας, την αποζημίωσή τους για την μεγάλη ηθική βλάβη που υπέστησαν και την βοήθεια σε όσες χρειάζονται στέγη και την κάλυψη βασικών αναγκών.
Ζητούμε την παρέμβαση διεθνών οργανισμών προς την ελληνική κυβέρνηση, για την άμεση παύση της διαπόμπευσης άλλων γυναικών και την καταδίκη αυτής της συμπεριφοράς η οποία αντίκειται σε όλες τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες τις οποίες έχει υπογράψει.
Αθήνα, 10-5-2012
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ:
Οι υπογραφές να στέλνονται στο:


ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/6!

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Την Τρίτη 29 Μαΐου στις 6 μ.μ., στην αίθουσα 315 της Φιλοσοφικής Σχολής (Ζωγράφου), η Ροζίνα Ασέρ Πάρδο, ο Ισαάκ Μιζάν και ο Αλέξανδρος Σιμχά θα μιλήσουν για την εμπειρία τους στη διάρκεια του Β’. Παγκοσμίου Πολέμου

 
Tου Χάγκεν Φλάισερ

Το υψηλό ποσοστό της «Χρυσής Αυγής» μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου αλλάζει τα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Η ορμητική εμφάνιση του νεοναζισμού στο προσκήνιο, οι συνεχείς εμφανίσεις μελών της Χ.Α. στα μέσα ενημέρωσης με ελλιπή και ανεπαρκέστατη αντιμετώπιση από τους δημοσιογράφους, το νέο κύμα ρατσιστικής βίας, αποτελούν τεράστιο ζήτημα που απαιτεί άμεσες ενέργειες.

Ο «αρχηγός» της ΧΑ. πρόσφατα σε δημοφιλή εκπομπή μεγάλου καναλιού αρνήθηκε την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος, χωρίς καμία αντίδραση από τον, κατά τα άλλα συμπαθέστατο, δημοσιογράφο. Στην πορεία προς τις εκλογές του Ιουνίου ελπίδα όλων είναι να κατέβουν τα ποσοστά του νεοναζιστικού αυτού μορφώματος. Ως ιστορικός που 40 χρόνια ασχολούμαι με αυτή την ζοφερή περίοδο και τις έως σήμερα ποικιλόμορφες συνέπειές της, αισθάνομαι πως οφείλω να δράσω. Ένα πρώτο βήμα είναι να δοθεί ο λόγος στους μάρτυρες, και μάλιστα σε έναν χώρο στον οποίο καλλιεργείται η παιδεία και η γνώση, το πανεπιστήμιο. Προς την κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζω και άλλες δράσεις μελλοντικά. Καλέσαμε λοιπόν τρεις επιζώντες, την κυρία Ροζίνα Ασέρ Πάρδο και τους κκ. Ισαάκ Μιζάν και Αλέξανδρο Σιμχά να μας μιλήσουν για την εμπειρία τους στη διάρκεια του Β’. Π.Π.

Θεωρώ σημαντική την παρουσία φοιτητών όλων των βαθμίδων, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, αλλά και συναδέλφων. Κατά συνέπεια, θα σας παρακαλούσα να γνωστοποιήσετε αυτή την ανακοίνωση προς όποια κατεύθυνση θεωρείτε πως θα ενδιαφερθεί. Γνωρίζουμε όλοι πόσα λίγα διδάσκονται στα σχολεία, αλλά και στα πανεπιστήμια για τη δεκαετία του ’40. Με τις προσπάθειές μου εισήχθη, μόλις αρχές δεκαετίας του ’80, η διδασκαλία της περιόδου στα ΑΕΙ, αισθάνομαι όμως πως τώρα, στη συγχρονία, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να μπει (ή να παραμείνει…) η διδασκαλία της περιόδου «για τα καλά» στα πανεπιστημιακά προγράμματα…

Να σας υπενθυμίσω πως από το Νοέμβριο του 2011 έχουμε αποκτήσει στη Φιλοσοφική, στο εργαστήριο Πληροφορικής του 8ου ορόφου, πρόσβαση στο μεγαλύτερο οπτικοακουστικό αρχείο μαρτυριών Ολοκαυτώματος του κόσμου, το Visual History Archive της Shoah Foundation του University Southern California”.

ΠΗΓΗ:RedNotebook.gr

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ!

Σε μια περίοδο έξαρσης του φασιστικού και ρατσιστικού λόγου, καθώς και της καταστολής, ο φοιτητικός σύλλογος της ΑΣΟΕΕ "Σωτήρης Πετρούλας" διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στο χώρο του Πανεπιστημίου.


Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Πέμπτη 24/5

20:00
Προβολή ταινίας “Το μίσος”

Παρασκευή 25/5


16:00
Συζήτηση “Η πόλη σαν φυλακή”

23:00
Ρεμπέτικο Γλέντι

Και τις δύο μέρες θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας στο προαύλιο και τραπεζάκια από σχολεία και οργανώσεις μεταναστών.

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Την αναστολή κάθε δραστηριότητάς του αποφάσισε το ΤΕΙ Αθηνών, την Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 Μαΐου, υλοποιώντας απόφαση της Συνέλευσης του Ιδρύματος. Παράλληλα, προσανατολίζεται να μη δεχτεί μετεγγραφόμενους φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2012- 2013, καθώς θα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες του.

Στην επιστολή που έστειλε το Ίδρυμα στην υπουργό Παιδείας, Αγγελική- Ευφροσύνη Κιάου, αναφέρεται ότι «στην υπ΄ αρ. πρωτ. 23734/ΙΒ/06-03-2012 απόφαση του υπουργείου, η οποία αφορούσε στον καθορισμό της ετήσιας επιχορήγησης των ΤΕΙ της χώρας, ο συνολικός προϋπολογισμός του ιδρύματός μας, για το οικονομικό έτος 2012, συμπεριλαμβανόμενης της σίτισης, ανήλθε σε 15.350.000 ευρώ, δηλαδή μειώθηκε κατά 50% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2009. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 9 Μαρτίου, η Τράπεζα της Ελλάδος, με τα αποθεματικά του Ιδρύματος, αγόρασε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία, στις 12 Μαρτίου, υπέστησαν "κούρεμα" κατά 68%, με συνέπεια, σήμερα, η ονομαστική τους αξία να ανέρχεται σε 1,9 εκατ. ευρώ».


Το ΤΕΙ επισημαίνει ότι, παρά τις επανειλημμένες προφορικές δεσμεύσεις του τέως υπουργού Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτη για άμεση διευθέτηση του θέματος, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή πρωτοβουλία για την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος, με συνέπεια το ΤΕΙ Αθήνας, ένα από τα μεγαλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, με 28.000 φοιτητές και 37 τμήματα όλων των ειδικοτήτων, να αντιμετωπίζει πλέον σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.

Πηγή:left.gr

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!

Η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» καλεί:

    • Σε αντιφασιστική κινητοποίηση στα δικαστήρια της «Ευελπίδων», την Τετάρτη 23/5 στις 9 π.μ., στη δίκη της υποψήφιας Χρυσαυγίτισας Θέμιδας Σκορδέλη και δύο ομοϊδεατών της, για μαχαίρωμα πρόσφυγα στον Άγιο Παντελεήμονα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η ίδια – που δήλωνε πως πάσχει από ψυχικές διαταραχές για να πετύχει αναβολές - είναι κατηγορούμενη και σε άλλη δίκη (που δεν έχει οριστεί ακόμα), για επιθέσεις εναντίον στελεχών της Αριστεράς στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, στις περασμένες αυτοδιοικητικές εκλογές.

    • Σε αντιφασιστική κινητοποίηση στις 6 Ιουνίου, στο Β Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών (Αλεξάνδρας και Λουκάρεως). Δικάζεται ο «βουλευτής» υπεύθυνος τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, για συνδρομή σε μαχαίρωμα, ξυλοδαρμό και ληστεία. Η επίθεση σε μεταπτυχιακό φοιτητή που δεν ταίριαζε με τα άρια πρότυπα των τραμπούκων, είχε γίνει στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου το 2007, λίγες μέρες πριν από την “Γιορτή Νεολαίας” της Χρυσής Αυγής.

Η εκλογή – έστω για 48 ώρες - Χρυσαυγιτών στη Βουλή, χρειάζεται να σημάνει αντιφασιστικό συναγερμό στην κοινωνία. Όποιος ακόμα πιστεύει πως οι νοσταλγοί του Χίτλερ θα μεταλλαχθούν εξαιτίας της θεσμικής τους εκπροσώπησης, ας ρίξει μια ματιά στα βίντεο με τα “εγέρθητι” προς τους δημοσιογράφους. Ας ακούσει δηλώσεις Μιχαλολιάκου στα κανάλια πως οι νεκροί του Πολυτεχνείου ήταν παραμύθι, το ίδιο οι φούρνοι και οι θάλαμοι αερίων των ναζί! Οι Χρυσαυγίτες εκμεταλλεύονται τη ρατσιστική πολιτική Λοβέρδου-Χρυσοχοϊδη για να παραστήσουν τους “αντισυστημικούς πατριώτες” σε διευρυμένα ακροατήρια και βρίσκουν ευήκοα ώτα σε τμήματα απελπισμένων ανθρώπων. Όμως εκτός από τον σκληρό τους πυρήνα, η πλειοψηφία ακόμα και των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής δεν έχει ιδέα πως πρόκειται για νεοναζιστική συμμορία μαχαιροβγαλτών και νονών της νύχτας. Πως οι “αντισυστημικοί πατριώτες”, είναι παρακρατικοί συνεργάτες της ΕΛ.ΑΣ. Ήρθε η ώρα να ξεσκεπαστούν στα σχολεία, σε κάθε πόλη και κάθε γειτονιά.

Η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» καλεί στη δημιουργία ενός ευρύτατου αντιφασιστικού μετώπου. Ενός δικτύου Ανοιχτών Αντιφασιστικών Επιτροπών παντού. Απευθυνόμαστε πρώτα απ’ όλα στους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους νέους - ντόπιους και μετανάστες - που βρίσκονται εδώ και 2 χρόνια στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Που προκλήθηκαν από νεοναζί συνεργάτες των δυνάμεων καταστολής στις πλατείες. Τραμπουκίστηκαν από φασίστες μπράβους της εργοδοσίας σε απεργίες. Δέχθηκαν επιθέσεις από φασιστικές συμμορίες σε γειτονιές. Καλούμε σε αντιφασιστική συσπείρωση και συντονισμό όλες τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες, τις κοινότητες μεταναστών, τις οργανώσεις δικαιωμάτων. Κάθε εργατική, δημοτική, νεολαιίστικη, τοπική, πολιτιστική, προοδευτική ομάδα ανθρώπων που αντιλαμβάνεται τους νεοναζί ως θανάσιμη απειλή για τους αγώνες μας και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

Καλούμε όλα τα κόμματα που στήριξαν τους αγώνες του λαού τα προηγούμενα χρόνια, τους εργαζόμενους δημοσιογράφους και κάθε προοδευτικό φορέα, να μην ανεχθούν τη νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής στην κεντρική πολιτική σκηνή, που επιχειρείται από πολλά ΜΜΕ.

Να αποκρούσουμε την πολιτική των στρατοπέδων συγκέντρωσης, της «σκούπας», του δημόσιου ευτελισμού και διαπόμπευσης ανθρώπων που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Να καταδικάσουμε την κρατική βία και την καταστολή που τρέφουν το απεχθές ναζιστικό δηλητήριο.

Καλούμε τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, να ενεργοποιήσουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις απέναντι στο σκοταδισμό κάθε είδους σύγχρονου “Καιάδα”.


 

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΙΑΣ&ΝΟΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ

 Η διαδικασία των φοιτητικών εκλογών της 16ης Μαΐου, παρ’ ότι κατέγραψε σημαντική άνοδο της Αριστεράς, αναδείχθηκε σε μια βαθύτατα αντιδημοκρατική διαδικασία που δεν αρμόζει σε ένα Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, όπως το Πάντειο.

 Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, γνωστή για την απαράδεκτη στάση της στο Πανεπιστήμιο (πελατειακά δίκτυα, κλπ.) με άκρως προκλητική συμπεριφορά, ξεπέρασε κάθε όριο χρησιμοποιώντας νοθεία σε βάρος της Αριστερής Ενότητας και άλλων δυνάμεων, για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία της. Εκμεταλλευόμενη την κυρίαρχη θέση της και με την απειλή της βίας, ακύρωνε εμφανώς έγκυρα ψηφοδέλτια ενώ ταυτόχρονα κατέγραφε υπέρ της ακόμα και μουτζουρωμένα ψηφοδέλτια που σε καμία περίπτωση δεν έδειχναν πρόθεση ψήφου. Επιπλέον, δε δίστασε να τραμπουκίσει μέλη άλλων σχημάτων που προσπαθούσαν να προστατέψουν τη διαδικασία της καταμέτρησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απρόκλητη επίθεση μέλους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η άσκηση σωματικής βίας εις βάρος μέλους της ΑΡΕΝ που προσπάθησε να εμποδίσει τη νοθεία σε ψηφοδέλτιό της.

  Απρόσμενη αλλά εξ ίσου απαράδεκτη ήταν η στάση αριστερών σχημάτων που συμμετείχαν στη καταπάτηση των δημοκρατικών διαδικασιών και της ελεύθερης έκφρασης του φοιτητικού συλλόγου. Συγκεκριμένα, υπήρξε χυδαία συνεργασία των ΕΑΑΚ με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές, με τη χρήση νοθείας. Παράλληλα, η Πανσπουδαστική (ΠΚΣ), πιστή στην αδιαφορία της απέναντι σε ό,τι δεν αφορά άμεσα στα στενά όρια του σχήματός της και συμμετέχοντας παθητικά, έδειξε ανοχή σε όλα τα περιστατικά νοθείας.

 Σε χώρους όπως το Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου υπάρχει η δυνατότητα μέσα από ενωτικές πρωτοβουλίες της Αριστεράς, να αμφισβητηθεί η κυριαρχία-αυτοδυναμία της ΔΑΠ, είναι κατακριτέα η συμμετοχή αριστερών δυνάμεων σε τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Παρόμοια περιστατικά νοθείας και βίαιης συμπεριφοράς σημειώθηκαν και σε άλλα Πανεπιστήμια πανελλαδικά. Εμείς ως Αριστερή Ενότητα καταδικάζουμε κάθε αντιδημοκρατική πράξη και συμπεριφορά. Τα αποτελέσματά μας, μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αποφασιστικά για ένα ελεύθερο, δημοκρατικό Πανεπιστήμιο, που θα αντιστέκεται στις μνημονιακές πολιτικές και τους εκφραστές τους (ΠΑΣΠ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ).
 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2012



Συγκεντωτικά αποτελέσματα σε ΑΕΙ σε 193 από 194 συλλόγους
 20122011Διαφορά
ΨΗΦΙΣΑΝ 74193 - % 78494 - % -4301 0%
ΕΓΚΥΡΑ 71565 - % 75148 - % -3583 0%
ΑΚΥΡΑ 2614 - % 3346 - % -732 0%
ΛΕΥΚΑ 1301 1.82% 1620 2.16% -319 -0.34%
ΠΚΣ 10143 14.17% 10191 13.56% -48 0.61%
ΔΑΠ 27627 38.60% 29123 38.75% -1496 -0.15%
ΠΑΣΠ 14448 20.19% 20778 27.65% -6330 -7.46%
ΕΑΑΚ 7899 11.04% 6924 9.21% 975 1.83%
ΑΡ.ΕΝ. 4978 6.96% 3799 5.06% 1179 1.9%
ΦΟΣ 0 0.00% 20 0.03% -20 -0.03%
ΛΟΙΠΑ 5169 7.22% 2693 3.58% 2476 3.64%




Συγκεντωτικά αποτελέσματα σε ΤΕΙ σε 56 από 57 συλλόγους
 20122011Διαφορά
ΨΗΦΙΣΑΝ 26702 - % 32322 - % -5620 0%
ΕΓΚΥΡΑ 25768 - % 31203 - % -5435 0%
ΑΚΥΡΑ 934 - % 1119 - % -185 0%
ΛΕΥΚΑ 303 1.18% 373 1.20% -70 -0.02%
ΠΚΣ 4124 16.00% 3956 12.68% 168 3.32%
ΔΑΠ 11135 43.21% 13641 43.72% -2506 -0.51%
ΠΑΣΠ 7709 29.92% 10971 35.16% -3262 -5.24%
ΕΑΑΚ 773 3.00% 586 1.88% 187 1.12%
ΑΡ.ΕΝ. 595 2.31% 493 1.58% 102 0.73%
ΦΟΣ 0 0.00% 29 0.09% -29 -0.09%
ΛΟΙΠΑ 1129 4.38% 1154 3.70% -25 0.68%

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ

εγγεγραμενοι : 14959
ψηφισαντες:  4189
εγκυρα: 3994
ακυρα: 120
λευκα: 40

ΔΑΠ: 2482  62.11 %ΠΑΣΠ: 743  18.57 %ΠΚΣ: 362   9.03 %ΕΑΑΚ: 243 6.05 %ΑΡΕΝ: 176 4.38 %ΠΟΡΕΙΑ: 22 0.05 %ΑΓ. ΚΙΝ: 11 0.03 %

 Στο Πάντειο πρωταγωνίστησαν η αποχή και η νοθεία.   
Κρίθηκαν έγκυρα ψηφοδέλτια της ΔΑΠ με καρδούλες και μουτζούρες και άκυρα ψηφοδέλτια της ΑΡΕΝ επειδή "ο σταυρός ήταν μακριά από το όνομα",ή "ήταν πολύ παχύς", ή "ήταν πολύ γυρτός και έμοιαζε με χ"  ή "ήταν λίγο πιο χαμηλά και δεν φαινόταν σε ποιό όνομα είναι".
Δεν έλειψαν φυσικά και οι τραμπουκισμοί από την πλευρά της ΔΑΠ, όπου μεταξύ άλλων μέλος της ΔΑΠ επιτέθηκε σε μέλος της ΑΡΕΝ.

 Αναμένεται σχετική ανακοίνωση της ΑΡΕΝ Παντείου.

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!
Μετρώντας μία μόλις εβδομάδα από τις εθνικές εκλογές, διαπιστώνουμε ότι το πολιτικό σκηνικό έχει ανατραπεί ριζικά. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει ότι η κοινωνία απεγκλωβίστηκε από τα διλλήματα που τόσο καιρό της επέβαλαν ο δικομματισμός και η Τρόικα. Η ψήφος στην αριστερά μεταφράζεται ως αίτημα για ενότητα της αριστεράς, ακύρωση των δανειακών συμβάσεων και των μέτρων λιτότητας που έχουν οδηγήσει αυτά τα δύο χρόνια της εφαρμογής του μνημονίου σε κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση, καθώς επίσης και σε έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.
Ταυτόχρονα, η ψήφος προτάσσει το δρόμο της συλλογικότητας, του αγώνα, της αντίστασης και της αλληλεγγύης. Σε αυτό συνέβαλαν, όλοι οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος με τις μεγαλειώδεις απεργίες, συγκεντρώσεις, λαϊκές συνελεύσεις και πορείες οι οποίες παρά τη μεγάλη καταστολή που δέχτηκαν ήταν ιδιαίτερα μαζικές και δυναμικές.

Άνοδος της ακροδεξιάς: είσοδος μαχαιροβγαλτών στη Βουλή

Δεν μπορούμε, ωστόσο, να παραλείψουμε το γεγονός της ανόδου της Χρυσής Αυγής, η οποία προβάλλοντας αντισυστημικό προφίλ, υιοθετώντας ένα κράμα εθνικοπατριωτικής και αριστερίστικης φρασεολογίας, προσπαθεί να αρθρώσει αντιμνημονιακό λόγο και συγχρόνως οργανώνει επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες και εκτοξεύει απειλές κατά της αριστεράς. Λειτουργώντας ως παρακρατική οργάνωση που συχνά βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις, αποδεικνύει ότι αποτελεί και η ίδια κομμάτι του συστήματος.

Νίκη του φοιτητικού κινήματος-ανατροπή του Νόμου Διαμαντοπούλου

Μέσα στο συνολικότερο πλαίσιο μνημονιακής πολιτικής που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το Υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση με το Νόμο Διαμαντοπούλου. Επιχειρήθηκε, έτσι, από το επιτελείο του Υπουργείου, με τη στήριξη των τριών μνημονιακών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) να εναρμονίσουν τα Πανεπιστήμια στις επιταγές της αγοράς εργασίας. Ο Νόμος 4009 ορίζει τον κατακερματισμό των πτυχίων, την επιβολή διδάκτρων, την κατάργηση των φοιτητικών παροχών (σίτιση, στέγαση, δωρεάν συγγράματακαι φακέλους σημειώσεων), την κατάργηση του ασύλου και του αυτοδιοίκητου και την εισαγωγή μάνατζερ στη διοίκηση του Πανεπιστημίου. Αυτό το μοντέλο εντατικοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σπουδών, σκοπό έχει να δημιουργήσει έναν ευέλικτο, φτηνό εργαζόμενο, ο οποίος μη έχοντας ενιαίο γνωστικό αντικείμενο, αδυνατεί να κατοχυώσει συλλογικά τα εργασιακά του δικαιώματα.
Η απάντηση σε αυτόν τον άδικο νόμο, ήταν ένα ηχηρό ΟΧΙ από την πλευρά της πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους αντιστάθηκε με συνελεύσεις, καταλήψεις και αγώνες διαρκείας. Ο πυλώνας της εφαρμογής του Νόμου, τα Συμβούλια Διοίκησης, δεν κατάφεραν να συγκροτηθούν στην συντριπτική πλειοψηφία των ιδρυμάτων.

Το PSI “κουρεύει” το Πάντειο

Με το PSI και το κούρεμα των ομολόγων χάθηκαν 120 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν σε καταθέσεις 17 Πανεπιστήμια της χώρας για τις λειτουργικές τους ανάγκες. Συγκεκριμένα, το Πάντειο έχασε τα 13 από τα 17 εκατομμύρια ευρώ των αποθεματικών του από το κούρεμα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την παροχή σίτισης και στέγασης. Στην ήδη μειωμένη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων το κούρεμα έρχεται να αποτελειώσει τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει στις τράπεζες εκατομμύρια ευρώ, οι οποίες κερδίζουν, ουσιαστικά, από τη μνημονιακή πολιτική και την κοινωνική ισοπέδωση.

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΑΣΠ: οι εκπρόσωποι του δικομματισμού στα Πανεπιστήμια

Είναι προφανές ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ γι’ αυτές τις εκλογές θα δώσει την πιο λυσσαλέα μάχη, με στόχο να υπερασπιστεί τη μνημονιακή  πολιτική μέσα στα πανεπιστήμια. Τόσο ο φιλελεύθερος  λόγος της όσο και οι πρακτικές της αποδεικνύουν ότι αποτελεί καθεστωτική παράταξη που υπονομεύει τις δημοκρατικές διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου (συνελεύσεις, Διοικητικό Συμβούλιο, εκλογές). Σχετικά με τις κινητοποιήσεις κατά του Νόμου Διαμαντοπούλου, η ΔΑΠ διαμήνυε ότι ήταν κατά του Νόμου στο σύνολό του, αλλά οι θέσεις τους στο Παιδεία 2012 ταυτίζονταν απόλυτα με τις διατάξεις του.
 Τόσο η ΔΑΠ όσο και η ΠΑΣΠ, έχουν δημιουργήσει ένα πανίσχυρο πελατιακό δίκτυο, το οποίο βασίζεται στη παροχή σημειώσεων, βαθμών, διπλωματικών εργασιών, με αντάλλαγμα βεβαίως, την πολυπόθητη ψήφο στις φοιτητικες εκλογές. Την περίοδο των καταλήψεων η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, σε πολλές σχολές στήριζε το πλαίσιο της κατάληψης και με τακτικές κινήσεις το αποδυνάμωνε, σε άλλες πάλι κατέβαινε στο μπλόκ αντικατάληψης! Ένα είναι το σίγουρο αυτή τη στιγμή, ότι η ΠΑΣΠ σε αντίθεση με τις δυνάμεις της αριστέρας στερείται ιδεολογικού στίγματος και προσανατολισμού.  Ακόμα και στις σχολές που ήταν με τις κινητοποιήσεις ενάντια στο Νόμο ο λόγος που άρθρωνε ενδεχομένως να ήταν αντικυβερνητικός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν ενάντια στη νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή πολιτική που ασκείται τις τελευταίες δεκαετίες στο χώρο της Παιδείας, μια πολιτική που έχει σαν πρώτο στόχο να υποβαθμίσει την εκπαίδευση, να την κατακερματίσει και να την εναρμονίσει με αγοραίες πολιτικές.

ΠΚΣ/ΜΑΣ  

Όσον αφορά την ΚΝΕ/ ΜΑΣ/ Πανσπουδαστική, μία παράταξη  που αντιπαλεύει με μένος τις δυνάμεις της υπόλοιπης αριστεράς και συμπορεύεται μόνο με τον εαυτό της, που στις αρχές της χρονιάς αρνήθηκε να προσχωρήσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια για συγκρότηση κοινού πλαισίου, δίνοντας έτσι προβάδισμα στη ΔΑΠ και εμποδίζοντας το σύλλογο να μπει σε αγωνιστική τροχιά. Στο όνομα του «σχηματικού πατριωτισμού» μια λογική που δεν αφήνει περιθώρια συνεργασίας με άλλες αριστερές δυνάμεις και χώρο έκφρασης στους ανένταχτους φοιτητές, στερείται πολιτικής αποτελεσματικότητας και είναι μία λογική περιθωριακή,περιχαρακωμένη και χρεωκοπημένη.  

Μόνη λύση η αριστερά!

Η Αριστερά που χρειαζόμαστε είναι εκείνη που σέβεται τη διαφορετικότητα και μπορεί να την κάνει προωθητική δύναμη. Μια αριστερά που δεν κλείνεται στους τοίχους της σχολής της αλλά αντιλαμβάνεται τον εαυτό της σαν κομμάτι των αγώνων σε όλο τον κόσμο, από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Ασία. Αγώνες που γίνονται για να εξασφαλίσουν την αξιοπρέπεια απέναντι σε μια πραγματικότητα που θέλει όλα να αγοράζονται και να πωλούνται.
Γι’ αυτό στο εσωτερικό της Αριστερής Ενότητας εξασφαλίζεται η πλήρης οργανωτική και πολιτική αυτονομία, τόσο των σχημάτων όσο και των ήδη διαμορφωμένων συλλογικοτήτων που συμμετείχαν σε αυτή. Εμπνεόμαστε από το κίνημα των πλατειών, την απεργία των Χαλυβουργών, τα νέα κινήματα στη λογική της δημοκρατίας, της αυτονομίας και του αμοιβαίου σεβασμού.
Αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως κομμάτι των πολύμορφων αντιστάσεων που αναπτύσσονται έτσι, ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα χωρά τα όνειρα και τις ανάγκες μας.
Βαδίζουμε στη νικηφόρα κατεύθυνση των συλλογικών αγώνων και της κοινής δράσης!
Συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε ότι την ιστορία τη γράφουν οι αγώνες μας.

Στις 16 Μάη:
·        Αγωνιζόμαστε κόντρα στην μνημονιακή πολιτική και την νεοφιλελεύθερη επίθεση στην Παιδεία
·         Στηρίζουμε αριστερά ενάντια στις λογικές της ήττας και της υποταγής για ένα Πανεπιστήμιο ελεύθερο, δημοκρατικό, που να υπηρετεί καθαρά την επιστήμη και τις κοινωνικές ανάγκες.

Για ένα Πανεπιστήμιο που να μας χωράει όλους

Στηρίζουμε Αριστερή Ενότητα!

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Προεκλογικό βιντεάκι ΑΡΕΝ Παντείου


Μήνυμα ανατροπής ΚΑΙ στα πανεπιστήμια!



Με τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου να βρίσκονται πλέον πίσω μας, ο αντίκτυπός τους αναμένεται σαφώς να περάσει και στα ελληνικά πανεπιστήμια. Άλλωστε, μεγάλη ήταν και είναι η συμβολή του φοιτητικού κινήματος στην αγωνιζόμενη κοινωνία καθώς και στο εκλογικό σώμα το οποίο επέφερε τον «ενταφιασμό» του δικομματισμού στη χώρα μας με την ψήφο του.
Η ελληνική κοινωνία αποφάσισε να στείλει ένα ηχηρότατο μήνυμα στις εκλογές, απορρίπτοντας την μνημονιακή πολιτική λιτότητας, φέρνοντας για πρώτη φορά το ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τη Νέα Δημοκρατία του 18,8%(!) και πάνω από το 13,1 του ΠΑΣΟΚ, το πλέον χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του «σοσιαλιστικού» κινήματος.

Μεγάλη απογοήτευση, ωστόσο, υπάρχει για την είσοδο της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στη βουλή με ποσοστό που άγγιξε το 7%. Φυσικά ευθύνες επιρρίπτονται όχι μόνον στα ΜΜΕ τα οποία προώθησαν έντονα ένα ξενοφοβικό κλίμα πριν τις εκλογές, αλλά και στο εκλογικό σώμα, όταν σε ερώτηση «Γιατί ψηφίσατε Χρυσή Αυγή», εννέα στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν: «για να διώξουν τους ξένους». Τους ίδιους «ξένους» που πλήρωνε ο Βενιζέλος για να γεμίσουν τις προεκλογικές ομιλίες του, αλλά και ξενοφοβικός κος Καρατζαφέρης για να μοιράζουν φυλλάδια του κόμματός του.

Εμείς σαν Αριστερή Ενότητα, καταδικάζουμε άμεσα τον νεοναζισμό και τις όποιες πολιτικές φασισμού και θα σταθούμε πλάι στους μετανάστες στον μαζικό συνεχόμενο αγώνα κατά της εξαθλίωσης και υπέρ της δημοκρατίας.

Ορμώμενοι επίσης από την μεγάλη άνοδο της αριστεράς στην ελληνική πολιτική σκηνή, και την απόφαση της κοινωνίας να κατακερματίσει τον δικομματισμό και τις «άκαρπες» πολιτικές λιτότητας που επέφερε με το ζόρι στον ελληνικό λαό, πιστεύουμε πως το φοιτητικό κίνημα οφείλει να δημιουργήσει ένα ανάλογο κλίμα και στα πανεπιστήμια. Μετά τους αγώνες μας απέναντι στην κατάργηση του ασύλου, το νόμο Διαμαντοπούλου και τα Συμβούλια Διοίκησης, θα αγωνιστούμε
κόντρα στις πελατειακές μεθόδους των καθεστωτικών παρατάξεων (ΠΑΣΠ-ΔΑΠ) που τόσα χρόνια ήταν εγγυητές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του δικομματισμού στο Πανεπιστήμιο και υπέρ της καταψήφισής τους στις φοιτητικές εκλογές της 16ης Μαΐου.
Γιατί ο αγώνας για την αριστερά στην κοινωνία, περνάει μέσα από την ενίσχυση της Αριστερής Ενότητας στα πανεπιστήμια!


Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

KATΑΡΡΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μεγάλη νίκη για το φοιτητικό κίνημα, καθώς επισήμως -με υπογραφή Μπαμπινιώτη- τίθεται εκτός εφαρμογής ο ν.4900/11 για τα πανεπιστήμια

 


Σήμερα το πρωί ο υπ. Παιδείας, Θρησκευμάτων και διά βίου Μάθησης, Γιώργος Μπαμπινιώτης, υπέγραψε τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη κοσμητόρων και προέδρων τμημάτων σχολών, σύμφωνα με το παλιό σύστημα, που προβλέπει τη συμμετοχή φοιτητών. Το γεγονός αυτό αποτελεί την πρώτη πράξη τέλους για τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, που σκοπό είχαν τη διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα του πανεπιστημίου και τη δημιουργία ευέλικτων αναλώσιμων εργαζομένων.


Οι αλλαγές της Διαμαντοπούλου

Ο ν.4900/11 ψηφίστηκε, εν κρυπτώ τέλη Αυγούστου, με ευρεία συναίνεση και πανηγυρικές τυμπανοκρουσίες των κομμάτων του μνημονίου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ)  και αναιρεί με συνοπτικές διαδικασίες το δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θέτοντας άμεσα ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση και τη φοίτηση. Παράλληλα, η εφαρμογή του θα σήμανε το τέλος τόσο του αυτοδιοίκητου, με την εισαγωγή εξωπανεπιστημιακών προσωπικοτήτων, όσο και της συνδιοίκησης, μέσω του αποκλεισμού των φοιτητών.

Αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα

Απέναντι στο νέο νόμο πλαίσιο φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι ύψωσαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς κινηματικές αντιστάσεις, ώστε να εμποδίσουν στην πράξη τη λειτουργία του νόμου. Πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, περισσότεροι από 300 φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά έδωσαν αγώνα για την προάσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων όλης της κοινωνίας σε δημόσια και δωρεάν παιδεία. Μέσα από τις κατειλημμένες σχολές, τις διαδηλώσεις και το μπλοκάρισμα των Συμβουλίων Διοίκησης, ο φοιτητικός κόσμος έναν χρόνο τώρα δεν σταμάτησε να παλεύει την ακύρωση του νόμου.


Μπαμπινιώτης vs Διαμαντοπούλου

Από τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του, ο Μπαμπινιώτης, κάτω από την πίεση φοιτητών και πανεπιστημιακών, έδειξε την απροθυμία του να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, απειλώντας με παραίτηση αν οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ για το 2012 δεν αποδεσμευθούν  από την εκλογή των συμβούλων των διοικητικών συμβουλίων. 


Πηγή:red notebook